Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων και πρωτοβουλιών της για την πρόληψη από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη
μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας, προσφέρει δωρεάν καρδιολογική εξέταση (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης) σε ανασφάλιστους αλλά και σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη, στο Κοινωνικό της Ιατρείο (Ποταμιάνου 6, Αθήνα), από τις 21 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου. Για πληροφορίες και ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κα Λίνα Χουρδάκη, στο 210 7258003-8 και ώρες 10:00-15.00.

Εξάλλου οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές από την «Ανοιχτή Αγκαλιά» επισκέφθηκαν τα ακριτικά νησιά Ικαρία – Φούρνους – Λειψούς – Κάρπαθο – Κάσο από τις 19 Απριλίου μέχρι και τις 19 Μαϊου κι έκαναν 4.744 ιατρικές πράξεις. Εξέτασαν όλα τα παιδιά, από βρέφη, νήπια, Δημοτικού Σχολείου, καθώς και παιδιά του Γυμνασίου. Έκαναν ενημερωτικές ομιλίες σε γονείς και σε δασκάλους και εμβολίασαν δωρεάν όλα τα παιδιά που ήταν ανασφάλιστα, αλλά και όσα είχαν παραλείψει κάποιες δόσεις, επειδή οι γονείς τους δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα εμβόλια.

Από τις 4.744 ιατρικές πράξεις, οι 2.988 αφορούν σε screening (Παιδιατρικές, Παιδοχειρουργικές, Οφθαλμολογικές, Οδοντιατρικές, Φθοριώσεις, Παιδοκαρδιολογικές, Υπερηχογραφήματα) και οι 1.756 ιατρικές πράξεις ενηλίκων αφορούν σε: 720 ακτινολογικές, 257 υπερήχους, 203 καρδιογραφήματα, 580οφθαλμολογικές, 100 βιοχημικές και test pap, 94 δερματολογικές.

Επιπλέον έγιναν 52 Συνεδρίες από την ομάδα ειδικών Ψυχολόγων και 15 Συνεδρίες από Διατροφολόγο. Υπήρξαν αδιάγνωστα ευρήματα κακοήθειας σε ενήλικες και έγιναν παραπομπές παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων Π.Α. Κυριακού. Όπως εξήγησαν οι συμμετέχοντες, οι ανάγκες στον χώρο της υγείας έχουν αυξηθεί. Παράλληλα έχουν μεγαλώσει και οι ελλείψεις στον χώρο της παιδείας.

«Η προσέλευση των κατοίκων ήταν αθρόα, διότι οι ακρίτες μας έχουν το σύνδρομο της ανασφάλειας και υποβάλλονται – χωρίς να υπάρχει λόγος – σε αλλεπάλληλες εξετάσεις, από διάφορες ομάδες γιατρών, πράγμα που δεν χρειάζεται, γιατί ο Προληπτικός Έλεγχος γίνεται μια φορά το χρόνο. Επομένως είναι αναγκαίος ένας καλύτερος προγραμματισμός από το Υπουργείο Υγείας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των υπευθύνων του προγράμματος.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στα περισσότερα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Ιατρεία παρατηρείται – σύμφωνα με τους εθελοντές – έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών, ακόμη και οινοπνεύματος.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr