Σε 15 χρόνια από σήμερα, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγάλη έλλειψη σε νερό, εκτός αν κάνουμε κάτι για να αποτρέψουμε το σοκαριστικό αυτό σενάριο.
Ενώ ηλιακά ΑΤΜ νερού αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο Πακιστάν, ήδη η κυβέρνηση της Κένυα έχει τοποθετήσει ATM καθαρού πόσιμου νερού σε διάφορα σημεία του Ναϊρόμπι.

Σκοπός της κενυατικής κυβέρνησης είναι να κάνει δυνατή την παροχή καθαρού, κρύου νερού σε φτωχές συνοικίες της πόλης, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Οι πωλητές νερού, έχουν γίνει γνωστοί στους κατοίκους σαν ATM νερού και επιτρέπουν στους χρήστες να γεμίζουν γεμίζουν μπουκάλια με νερό, αφού πρώτα το πληρώσουν με pre-paid smart card.

Η κυβέρνηση της χώρας, σε συνεργασία με την δανέζικη εταιρεία Grundfos Lifelink, έχει ήδη αγοράσει και τοποθετήσει τέσσερα ΑΤΜ νερού στο Μαδάρε, την δεύτερη μεγαλύτερη συνοικία του Ναϊρόμπι.

ΟΙ κάτοικοι έως σήμερα, μην έχοντας πρόσβαση σε καθαρό νερό, προμηθεύονταν νερό από αμφιβόλου ποιότητας πηγές.

Η τοποθέτηση ΑΤΜ νερού στην Ινδία, άλλαξε, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ την συμπεριφορά των κατοίκων, οι οποίοι χρειάζονταν να μεταφέρουν νερό από μεγάλη απόσταση. Συνήθως την εργασία αυτή την έκαναν γυναίκες και παιδιά, τώρα όμως στην Ινδία, μεταφέρουν νερό (από το ΑΤΜ) και άνδρες.

Η έλλειψη νερού είναι ένα δραστικό πρόβλημα για τον κόσμο, αφού 700 εκατ. άνθρωποι σε 43 χώρες πλήττονται από την έλλειψη νερού, με την υποσαχάρια Αφρική να έχει το μεγαλύτερο αριθμό χωρών με έλλειψη νερού.

Ομάδα neadiatrofis.gr