Εκπέμπουν SOS για τις μεταμοσχεύσεις

Παραμένουμε ως χώρα πολύ χαμηλά σε μεταμοσχεύσεις. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο αυτό δεν οφείλεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή στην ελλιπή ενημέρωση των
Ελλήνων, αλλά στην έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουμε ως λαός στις δομές του παρόντος συστήματος οργάνωσης και λειτουργίας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας και στο προηγούμενο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την εικαζόμενη συναίνεση. Όλο αυτό, όμως, έχει αντίκτυπο στους συνανθρώπους μας, που περνούν μερόνυχτα αγωνίας αναμένοντας το σωτήριο μόσχευμα. Μόνο για μεταμόσχευση νεφρού πάνω από 1000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής – οι μεταμοσχεύσεις νεφρού μειώθηκαν σε κάτω από 50 για το 2014.

Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα συζητήθηκε εκτενώς σε μία ανοικτή για το κοινό συζήτηση κατά την τρίτη ημέρα του Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδας που έγινε στη Λάρισα. Ο αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής – μεταμοσχεύσεων Μ. Μήτσης παρουσίασε τα χαμηλά ποσοστά μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντες (εγκεφαλικά νεκρούς) δότες, τα οποία κάνουν για μία, ακόμη, φορά τη χώρα μας ουραγό στο θέμα των μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη.

Ο διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών Γ. Ζαβός επικεντρώθηκε στα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείου του από την έλλειψη χρηματοδότησης για την κάλυψη των εφημεριών του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, που θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα καθημερινά και να σπεύδει για λήψη οργάνων σε όλη την νότια Ελλάδα και τα νησιά. Τόνισε, δε, ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί στο άμεσο μέλλον, λόγω της συνταξιοδότησης πολλών έμπειρων χειρουργών και την απαγόρευση διορισμού νέων χειρουργών με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις, λόγω του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Ο διευθυντής νεφρολογίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γ. Μυσερλής αναφέρθηκε, επίσης, στις ελλείψεις τόσο σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε εγκαταστάσεις και υποδομές, αφού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λειτουργεί το μοναδικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο Ήπατος στη χώρα μας.

Ο καθηγητής παθολογίας – νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Στεφανίδης υποστήριξε, πάντως, ότι ο Έλληνας δεν έχει απωλέσει τα αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς που διέπουν τη δωρεά οργάνων και είναι έτοιμος να προσφέρει ανιδιοτελώς όταν του ζητηθεί. Κάλεσε τους Συλλόγους των Νεφροπαθών να πάρουν πιο ενεργό ρόλο στα θέματα αυτά και υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα και στην Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία.
Ακόμη πρότεινε τη θέσπιση μαθήματος σχετικά με τις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων σε όλες τις Ιατρικές Σχολές και την ίδρυση Μεταμοσχευτικών Κέντρων σε κάθε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr