Έληξε η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, καθώς σταμάτησε η μετάδοσή του στη Λιβερία.

“Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στη Λιβερία και δηλώνει πως όλες οι γνωστές αλυσίδες μετάδοσης του ιού στη Δυτική Αφρική έχουν σταματήσει” αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ.
Ωστόσο “δεν έχει τελειώσει η δουλειά και αναμένονται άλλα ξεσπάσματα” προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι, υπενθυμίζοντας πως ο ιός είχε επανεμφανιστεί δύο φορές στη Λιβερία μετά τη λήξη της επιδημίας.

“Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση” δήλωσε ο Πέτερ Γκράαφ, διευθυντής του ΠΟΥ, υπεύθυνος για τον Έμπολα, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το θέμα..

Μετά τη Σιέρα Λεόνε στις 7 Νοεμβρίου και τη Γουινέα στις 29 Δεκεμβρίου, στη Λιβερία συμπληρώνεται σήμερα η 42η ημέρα – δύο φορές η περίοδος επώασης του ιού – αφότου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο αρνητικό τεστ στον τελευταίο αποθεραπευθέντα ασθενή.
Η επιδημία, που ξεκίνησε το 2013 στη Δυτική Αφρική, η πιο σοβαρή μετά την ταυτοποίηση του ιού πριν από 40 χρόνια, έχει προκαλέσει περισσότερους από 11.000 θανάτους.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr