Έλληνες επιστήμονες «αθώωσαν» καρκινικά κύτταρα

Δύο Έλληνες επιστήμονες και οι Αμερικανοί συνεργάτες τους κατάφεραν να αλλάξουν τη δράση καρκινικών κυττάρων του μαστού και της ουροδόχου κύστεως και να τα κάνουν υγιή, κάτι που επετεύχθη για πρώτη φορά.

Η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική, για να «απενεργοποιεί» τον καρκίνο, χωρίς την ανάγκη ριζικών παρεμβάσεων.

«Κατορθώσαμε να «φρενάρουμε» τα κύτταρα αυτά και να τα κάνουμε να λειτουργούν ως φυσιολογικά» δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής, καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου και διευθυντής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Πρόσφυσης & Μεταστάσεως της κλινικής Δρ Παναγιώτης Ζ. Αναστασιάδης. «Οι πρώτες δοκιμές με μερικούς επιθετικούς τύπους καρκίνου είναι, όντως, πολύ ενθαρρυντικές. Αντιπροσωπεύουν μία απρόσμενη νέα βιολογία, που παρέχει τον κώδικα, το λογισμικό, για να απενεργοποιείται ο καρκίνος».

Η ανακάλυψη του κ. Αναστασιάδη και των συνεργατών του από το campus της Κλινικής Mayo στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology» και επικεντρώνεται στον ρόλο «κλειδί» των λεγόμενων πρωτεϊνών κυτταρικής προσκόλλησης και των microRNAs. Όπως λένε, τα ευρήματά τους ισχύουν για τις περισσότερες μορφές καρκίνου, με εξαίρεση τους καρκίνους του εγκεφάλου και τις αιματολογικές κακοήθειες. Ωστόσο, όπως εξήγησαν, απαιτούνται πολλές, ακόμη, έρευνες, πριν αρχίσει να δοκιμάζεται η μέθοδος σε ανθρώπους. Επιπλέον τόνισαν ότι, ακόμη κι αν πετύχει η όλη προσπάθεια, είναι απίθανο να εξαλείψει την ανάγκη για χημειοθεραπεία.

Ο καρκίνος είθισται να αρχίζει από ένα κύτταρο, το οποίο χάνει την φυσιολογική ικανότητα πολλαπλασιασμού με συγκεκριμένο ρυθμό, και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα, με συνέπεια την παραγωγή τεράστιου αριθμού κυττάρων, που σιγά-σιγά δημιουργούν τους καρκινικούς όγκους.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr