Ένα στα έξι ζευγάρια τρέμουν στην προοπτική των κοινών γιορτών

Στην ιδέα ότι στις διακοπές των Χριστουγέννων θα περάσουν πολλές ώρες μαζί, τους λούζει κρύος ιδρώτας.
Δύο στους δώδεκα παντρεμένους, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση, πιστεύουν ότι οι γιορτές θα δοκιμάσουν τη σχέση τους.

Για το 35% από τα 1000 άτομα, που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση, το κύριο πρόβλημα είναι οι οικονομικές δυσκολίες, που τους εμποδίζουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες (τις δικές τους και του/της συντρόφου τους) και για το 21% το ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να περάσουν χρόνο με τους συγγενείς του/της.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι απαιτήσεις που θέτει η ψυχαγωγία των παιδιών (τις επικαλέστηκε το 17% των ερωτηθέντων), ενώ για το 27% των ερωτηθέντων η παρατεταμένη συνύπαρξη με το έτερόν τους ήμισυ είναι βέβαιον ή σχεδόν βέβαιον ότι θα αυξήσει την ένταση μεταξύ τους.

Άλλες σημαντικές πηγές στρες που κλονίζουν την ηρεμία στο ζευγάρι και μερικές φορές τα θεμέλια της σχέσης είναι οι πρόσθετες μαγειρικές απαιτήσεις, το πολυάσχολο κοινωνικό πρόγραμμα, οι απρόβλεπτες υποχρεώσεις στη δουλειά και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές στις κοινωνικο-οικονομικές απαιτήσεις και στον προγραμματισμό, που συνοδεύουν τις γιορτές, αποτελούν στρεσογόνο εμπειρία για πολλά ζευγάρια» δήλωσε η Αϊσα Βάρνταγκ, πρόεδρος της εξειδικευμένης στο διεθνές οικογενειακό δίκαιο νομικής εταιρείας Vardags, στο Λονδίνο, για λογαριασμό της οποίας διενεργήθηκε η δημοσκόπηση.
Πολλά από τα ζευγάρια που καταλήγουν στο διαζύγιο αναφέρουν συχνά ως αρνητικά παραδείγματα τα χριστουγεννιάτικα δώρα, που δεν έλαβαν ποτέ ή τις οικογενειακές συνεστιάσεις, στις οποίες οι συγγενείς ένθεν κακείθεν προκαλούσαν εντάσεις και καυγάδες.

«Το κλειδί είναι η ισορροπία: ναι, μεν, ένα τετριμμένο δώρο μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα, αλλά μην περιμένει κανείς και το πιο ακριβό ή εξωφρενικό δώρο των ονείρων του» είπε χαρακτηριστικά.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr