Καθιέρωση ενιαίας Κάρτας υγείας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και συσπείρωση του ιατρικού κόσμου της Ευρώπης προς όφελος της δημόσιας υγείας ήταν
τα δύο κεντρικά θέματα που συζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαδρίτης Sonia Lopez Arribas, κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ πρότεινε την καθιέρωση της Κάρτας Υγείας, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, η οποία θα προβλέπει ένα βασικό επίπεδο παροχών για τους κατοίκους της Ευρώπης, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των χωρών τους.

Ακόμη συζητήθηκε η ανάγκη δικτύωσης των Ιατρικών Συλλόγων των πόλεων της Ευρώπης, καθώς και της δημιουργίας ενός κοινού πλαισίου που θα είναι προς όφελος του ιατρικού κόσμου και της Δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο των αυξημένων υγειονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των χωρών του Νότου. Στόχος είναι η διασφάλιση των καλύτερων υπηρεσιών υγείας, με το χαμηλότερο κόστος για το σύστημα.

Ο πρόεδρος του Γ. Πατούλης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Θα πρέπει να υπάρξει μια κεντρική πολιτική που θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη, για όλους τους κατοίκους της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό θα διεκδικήσουμε την καθιέρωση της Κάρτας Υγείας του Ευρωπαίου πολίτη που θα διασφαλίσει ένα βασικό επίπεδο παροχών για όλους του κατοίκους της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας να υπάρχουν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει κοινή πολιτική για την υγεία όλων των πολιτών και αυτό θα διεκδικήσουμε μέσα από την καθιέρωση της Κάρτα Υγείας. Για το λόγο αυτό θα οικοδομήσουμε συνασπισμούς, με τις χώρες του Νότου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό ρεύμα και από κοινού θα διεκδικήσουμε τις καλύτερες συνισταμένες για την υγεία των πολιτών».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΙΣΑ επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ulla Gomez hospital de la Defensa όπου συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό.
Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ έχει υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας, με τον Ιατρικό Σύλλογο Βερολίνου, ενώ ανάλογες συνεργασίες προωθεί ο ΙΣΑ άμεσα, με τους Ιατρικούς Συλλόγους των πρωτευουσών των χωρών της Ευρώπης.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr