Επιστήμονες κατάφεραν να δουν ανθρώπινα έμβρυα να μεγαλώνουν για περίπου δύο εβδομάδες εκτός μήτρας, αλλά σε περιβάλλον εργαστηρίου.
Μέχρι τώρα είχαν δει έμβρυο να αναπτύσσεται εκτός μήτρας μέχρι την 7η ημέρα, οπότε έπρεπε να το εμφυτεύσουν στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Αυτή τη φορά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από πολύ κοντά την ανάπτυξη των εμβρύων σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη.

“Αυτό είναι το πιο αινιγματικό και μυστηριώδες στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης. Είναι η στιγμή που σχηματίζεται η βασική φόρμα του σώματος” είπε μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Magdalena Zernicka-Goetz, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cambridge.

Ο Robin Lovell-Badge, ειδικός στα βλαστοκύτταρα στο Βρετανικό Ινστιτούτο Francis Crick, αν και δεν συμμετείχε στη διαδικασία από την αρχή, δήλωσε ότι το εγχείρημα “δίνει μια πρώτη ματιά στην πρώιμη ανάπτυξη του εμβρύου σε μια χρονική στιγμή που, σε άλλη περίπτωση, θα ήταν μέσα στη μήτρα και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να μελετηθεί”.

Το επίτευγμα φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα κατά πόσο πρέπει να διατηρηθεί ή να ξεπεραστεί το νόμιμο όριο των 14 ημερών εκτός μήτρας, καθώς μετά από αυτό το διάστημα απαγορεύεται να διατηρούνται ανθρώπινα έμβρυα στον «σωλήνα». Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις επιθεωρήσεις Nature και Nature Cell Biology.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr