Στα άδυτα της κρεβατοκάμαρας μπήκε, για άλλη μια φορά, το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ειδικοί ανέλυσαν τί είναι αυτό που ωθεί έναν άνδρα να ξενοκοιτ’αξει και όχι μόνο…

Σύμφωνα με τον Δρ Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, πρόεδρο του Ινστιτούτου, οι δέκα πιο κοινοί λόγοι για να απιστήσει ένας άνδρας είναι:

1. Η ερωτική βαρεμάρα. Ξεκινά συνήθως μετά τους έξι μήνες συμβίωσης και κορυφώνεται στους δώδεκα μήνες. Όπως έδειξε η έρευνα, αποτελεί την πρώτη αιτία που οδηγεί τον άνδρα στην απιστία. Η βιολογική ερμηνεία της είναι η πτώση των ανδρογόνων και η άνοδος της ωκυτοκίνης (υπάρχουν έρευνες σε μοντέλα φοιτητών που αποδεικνύουν αυτή τη βιολογική μεταβολή). Το ανδρογόνο είναι υπεύθυνο για την επιθυμία και για την ορμή, τόσο στον άνδρα, όσο και στην γυναίκα.

2. Η γέννηση παιδιών. Η πατρότητα δημιουργεί αύξηση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της θαλπωρής και της αγαπητικής σχέσης, μειώνοντας την ανδρική ορμή, που ελέγχεται από τα ανδρογόνα.

3. Η φιλική σχέση που αποκτά το ζευγάρι, καθώς, ως γνωστόν, «όπου αγαπάς δεν ποθείς συνήθως».

4. Η οικειότητα ή αλλιώς η εξοικείωση με το μυστήριο της Αφροδίτης. Ποτέ μια εικόνα καθημερινή δε θα μοιάζει με την θεότητα που κατασκεύασε ο ανδρικός εγκέφαλος σαν ερωμένη.

5. Η αλλαγή ρόλου της γυναίκας, που, από ελκυστική ερωμένη «και πόθος όλων των ανδρών», μεταμορφώνεται σε μητέρα και πιστή σύντροφο, άρα αδιάφορη για διεκδίκηση. Η κατοχή του άλλου θεσμικά και κοινωνικά τον κάνει να αδιαφορεί. Ό,τι κατέχω δεν το θέλω ή θέλω αυτό που δεν έχω.

6. Η καθημερινή τριβή και σύγκρουση δυο ανθρώπων που συγκατοικούν, ακόμα και για τα πιο γελοία πράγματα, οδηγούν στον θάνατο τον μύθο της ηδονής, που πυροδοτεί τον έρωτα, αλλά και τη σεξουαλική ορμή.

7. Η απομυθοποίηση του άνδρα ιππότη, εραστή, προστάτη, λαμπερού αρσενικού, που σιγά σιγά σβήνει μέσα στην καθημερινή σχέση.

8. Η βεβαιότητα πως ο άνδρας, όταν βγαίνει με φίλους, μπορεί να είναι και με ερωμένη, άρα ανταγωνίστρια.

9. Η κλασική στάση του αρσενικού, που, όταν κατακτήσει την Τροία, ξεχνά την ωραία Ελένη και πάει για άλλα κάστρα.

10. Η αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών. Ο άνδρας υπάλληλος, πατέρας, εραστής, εξουθενωμένος οικονομικά, βιολογικά και ψυχικά, ενώ η γυναίκα, μια νικημένη ερωμένη, που την μεταμόρφωσαν οι συνθήκες από αφέντρα της ανδρικής επιθυμίας, σε δούλα της οικίας.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr