Ο Rene Laennec ήταν Γάλλος γιατρός, που γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1781 και πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1826. Σε αυτόν οφείλουμε το στηθοσκόπιο. Η ομάδα της Google τίμησε τον γιατρό – εφευρέτη για τα 235 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Rene-Theophile-Hyacinthe Laennec σκέφtηκε να παρεμβάλει μεταξύ του αυτιού και του ασθενούς φύλλα χαρτιού τυλιγμένα σε ρολό.

Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα,
κατασκεύασε το 1816 το πρώτο μονό (ακρόαση μόνο από το ένα αυτί) στηθοσκόπιο, το οποίο καθιστούσε τους ήχους διαυγέστερους και ταυτόχρονα μείωνε την αμηχανία γιατρού και ασθενούς. Αργότερα, το 1850, κατασκευάστηκε το διπλό στηθοσκόπιο, που αποτελεί έκτοτε απαραίτητο εξεταστικό εργαλείο κάθε γιατρού.

Ένας φίλος του διηγείται: «Μια μέρα ο Λαεννέκ, καθώς περνούσε την αυλή του Λούβρου, είδε μερικά παιδιά που είχαν βάλει τα αυτιά τους στην άκρη κάτι μακριών ξύλων. Διασκέδαζαν ακούγοντας τα χτυπήματα, που οι σύντροφοί τους έκαναν στην άλλη άκρη του υποτυπώδους αυτού παιχνιδιού.
Ο Λαεννέκ σταμάτησε χαρούμενος κι εκείνη τη στιγμή συνέλαβε την ιδέα να μεταφέρει εκείνο το παιχνίδι στη μελέτη των ασθενειών της καρδιάς.
Την άλλη μέρα στην κλινική του πήρε ένα φύλλο χαρτί, το τύλιξε σε κύλινδρο, το έδεσε με ένα νήμα και το έβαλε στην άρρωστη καρδιά».
Στην αρχή δεν έδωσε στο νέο όργανο κανένα όνομα, αργότερα, όμως, χρησιμοποίησε δύο ελληνικές λέξεις για να το ονομάσει «στηθοσκόπιο».

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr