Ακούγεται παράδοξο, αλλά η έρευνα το καταμαρτυρά.
Το σε$ φαίνεται να λειτουργεί ως «αντίδοτο» στην οικονομική κρίση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, τους τελευταίους 4 μήνες οι Έλληνες κάνουν περισσότερο σε$, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πριν από έναν χρόνο. Άμυνα, παρηγοριά, ελεύθερος χρόνος λόγω ανεργίας ή απλά ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης; Όπως και νά’χει, πολλοί Έλληνες αναβιώνουν «ένδοξες» νύχτες, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του Greek lover.

H έρευνα έγινε σε δείγμα 600 ανδρών, ηλικίας από 25 έως 64 ετών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, αλλά και με στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Στους άνδρες ηλικίας από 18 έως 34 ετών, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης, οι σε$ουαλικές επαφές το τελευταίο τετράμηνο έχουν αυξηθεί κατά 35%. Ακολουθούν, πολύ κοντά, οι άνδρες ηλικίας από 35 έως 54 ετών, οι σεξουαλικές επαφές των οποίων έχουν αυξηθεί κατά 30%. Τέλος, στους άνδρες άνω των 54 ετών, οι σεξουαλικές επαφές είναι εξίσου αυξημένες, σε ποσοστό 27%.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης, σε καταστάσεις έντονου στρες παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό ευφορικές ουσίες, ως αντίδοτο της κατάθλιψης, οι οποίες αυξάνουν και τη σεξουαλική επιθυμία και, κατ’ επέκταση, τη σεξουαλική δραστηριότητα.

«Η σε$ουαλική μας φύση καταπιέζεται στον πολιτισμό και στις συμβάσεις του. Αντίθετα οι συνθήκες όπου ο πολιτισμός μοιάζει να είναι εχθρικός για την επιβίωσή μας, μας αναγκάζουν να ξαναθυμηθούμε τα ανιδιοτελή και ισχυρά μας ένστικτα. Θέλω να ζήσω, άρα θέλω να κάνω έρωτα. Ο έρωτας είναι το μοναδικό αντίδοτο, όταν όλα γύρω μοιάζουν μαύρα και απαισόδοξα. Ακόμα και για το θάνατο».
Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί Πανελλαδικές Ερευνες με προσωπικές συνεντεύξεις, καταγράφοντας τη σε$ουαλική συμπεριφορά των κατοίκων της χώρας μας και πώς αυτή επηρεάζεται από πολιτικά, οικονομικά και άλλα σημαντικά θέματα της κοινωνίας.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr