Η νεφρική νόσος στα παιδιά προλαμβάνεται

Πολλά παιδιά πάσχουν από νεφρική νόσο και, μάλιστα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι φέτος αφιερωμένη σε κείνα.

Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), με αυτή την αφορμή, οι ειδικοί είπαν ότι το φετινό σύνθημα είναι “Νεφρική Νόσος και Παιδιά – Αντιδράστε νωρίς για την πρόληψή της”. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, εκτιμάται ότι η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) αφορά σε 50 ανά ένα εκατομμύριο παιδιά 0-19 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, προδιάθεση για εκδήλωση ΧΝΝ έχουν τα παιδιά με ανωμαλίες στους νεφρούς ή στο ουροποιητικό σύστημα, οι οποίες είναι εμφανείς σε προγεννητικό υπερηχογράφημα, το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, συμπτώματα, όπως μειωμένη ανάπτυξη, ιστορικό ουρολοίμωξης, διαταραχές στην ούρηση ή παθολογικά ευρήματα στα ούρα, καθώς επίσης τα πρόωρα ή τελειόμηνα βρέφη με μικρό βάρος γέννησης.

Τα παιδιά αυτά πρέπει να εξετάζονται για την πιθανότητα ύπαρξης νεφρικής νόσου, γιατί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για θετική έκβαση και αποτροπή ανάπτυξης ΧΝΝ τελικού σταδίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα μέλη της ΕΝΕ στη δημοσιότητα, την περίοδο 1990-2012, 147 παιδιά 2-18 ετών υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού. Τα 75 (54,7%) έλαβαν μόσχευμα από ζώντα συγγενή δότη, συγκεκριμένα 61 από γονείς και 14 από παππούδες. Τα ποσοστά δεκαετούς επιβίωσης του μοσχεύματος από ζώντα δότη φτάνουν το 77,3% και από πτωματικό δότη το 69,4%. Η 20ετης επιβίωση των μεταμοσχευμένων παιδιών από ζώντα δότη φτάνει το 93,3% και των μεταμοσχευμένων παιδιών από πτωματικό δότη το 88,7%.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr