Η τελευταία ρουφηξιά

Εκατομμύρια θεριακλήδες μετρά η Ελλάδα, ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες και έφηβοι.
Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το τσιγάρο στην υγεία είναι πολλά, αλλά οι λάτρεις του καπνού κλείνουν τ’ αυτιά τους. Καρκίνος του πνεύμονα και άλλες 15 μορφές καρκίνου, συν σωρεία καρδιολογικών προβλημάτων είναι κάποια από αυτά. Και ο αντικαπνιστικός νόμος εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (Ε.Π.Ε.), στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), τόνισε την ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας για τον έλεγχο του καπνίσματος στην Ελλάδα.

Καθηγητές πνευμονολογίας παρουσίασαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή βασικών πολιτικών κατά του καπνίσματος, σε συνδυασμό με τον επιστημονικό σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος μπορούν όχι μόνο να μειώσουν στη χώρα μας το υψηλό φορτίο νοσηρότητας και θνησιμότητας εξαιτίας του καπνίσματος, αλλά να αποτελέσουν και πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 12% των θανάτων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτό στο σύνολό τους υπερβαίνουν τα 6 εκατομμύρια ετησίως. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα το κάπνισμα οδήγησε σε περίπου 100 εκατομμύρια θανάτους, ενώ, εάν η υφιστάμενη τάση συνεχιστεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Π.Ο.Υ. ο αριθμός αυτός ενδέχεται να εκτοξευτεί σε 1 δισεκατομμύριο θανάτους για τον 21ο αιώνα.

Στην Ελλάδα περίπου 18,1% των θανάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών, που καταγράφονται το χρόνο, αποδίδεται στο κάπνισμα ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό κάθε χρόνο.

Σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος (www.denkapnizo.org). Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 1.000 άτομα, κυρίως πνευμονολόγοι, αλλά και παθολόγοι, γενικοί ιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, ώστε να βοηθήσουν συνολικά τους εξαρτημένους από το τσιγάρο.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr