Η χορωδία είναι η νέα θεραπεία;

Υγιείς και πάσχοντες από κάποια ασθένεια, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, μπορούν να βρουν ανακούφιση στη συμμετοχή τους σε κάποια χορωδία και στο τραγούδι.

Η όλη διαδικασία συμβάλλει στο να μειωθούν σημαντικά οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, και να αυξηθούν οι κυτοκίνες, που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής της Βρετανίας και της οργάνωσης Tenovus Cancer Care.

«Ακούγαμε ιστορίες ότι η συμμετοχή σε χορωδίες κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δείξαμε ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί θετικά από το τραγούδι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους με καρκίνο στο μέλλον» είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Ίαν Λιούις.

Πολλοί καρκινοπαθείς νιώθουν στρες, άγχος και κατάθλιψη, συναισθήματα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, σε μια φάση που το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ για να αγωνιστούν για τη ζωή τους. Φαίνεται ότι η συμμετοχή στη χορωδία αποτελεί ένα «αντίδοτο» στην ψυχική κατάπτωση, συμβάλλοντας στην μάχη κατά της νόσου. Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που οι ζωές τους κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν μετά την απόφασή τους να γίνουν μέλη μιας χορωδίας.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr