Η διατροφή κατά της δυσκοιλιότητας σύμμαχος κατά των αιμορροΐδων

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι ένα γαστρεντερικό πρόβλημα που εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού. Σε περιόδους έξαρσης, προκαλεί πόνο ή/και αιμορραγία κατά την αφόδευση, ενώ

μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση ή επιδείνωση άλλων διαταραχών, όπως για παράδειγμα η σιδηροπενική αναιμία.

Μία από τις κυριότερες αιτίες του προβλήματος είναι η δυσκοιλιότητα. Έτσι, η πρόληψη και αντιμετώπισή της μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης αιμορροΐδων.
Για το σκοπό αυτό, στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της πρόσληψης φυτικών ινών, μέσα από την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την επιλογή προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων και τη συχνή κατανάλωση οσπρίων.
Από την άλλη, η αύξηση των φυτικών ινών θα πρέπει να συνδυαστεί με επαρκή πρόσληψη νερού και υγρών, ώστε να διευκολυνθεί η ευεργετική τους δράση στην εντερική λειτουργία.

Επιπλέον, είναι σημαντικό η πρόσληψη φυτικών ινών να αυξηθεί σταδιακά και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι πολύ χαμηλή, αφού σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τέλος, η καθημερινή κατανάλωση πρωινού και η συστηματική ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα μπορούν να αυξήσουν την κινητικότητα του εντέρου και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr