Ξεκινά η καμπάνια SunPass, με την οποία το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος, σε συνεργασία με τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène, στοχεύουν στην ενημέρωση δασκάλων, γονέων και μαθητών στην Ελλάδα, σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος.

Το καινοτόμο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009 στη Γερμανία κι εφαρμόζεται, πλέον, σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του δέρματος στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – είναι 30% πιο συχνός από ό,τι αναμενόταν, είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρή ηλικία πώς να προστατεύονται από τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου, το πρόγραμμα SunPass θα ξεκινήσει στη χώρα μας σε λίγες μέρες, αρχικά σε κάποια ιδιωτικά σχολεία, σε συνεργασία με τέσσερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Το Ανδρέας Συγγρός και το Αττικόν στην Αθήνα και το Αφροδίσιων Νοσημάτων και το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Οι αρμόδιοι ευελπιστούν να ενταχθούν τουλάχιστον 20 σχολεία και να συνεχιστεί η προσπάθεια και του χρόνου, ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά των παιδιών στον ήλιο και μέσα σε μια 20ετία να μειωθούν δραστικά τα περιστατικά καρκίνου.

Οι δερματολόγοι τόνισαν ότι τα παιδιά πρέπει να κουβαλούν καθημερινά στη σχολική τους τσάντα αντιηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου κι ότι πρέπει από νωρίς να μάθουν πώς πρέπει να βάζουν αντιηλιακό και πόσο πρέπει να βάζουν. Στα σχολεία, όπου θα εφαρμοστεί το καινοτόμο Πρόγραμμα, ένας εκπαιδευτικός θα οριστεί ως “πρεσβευτής ήλιου” και θα ενημερώνει τα παιδιά καθημερινά για τα επίπεδα της UV ακτινοβολίας, μιλώντας τους για τους ενδεχόμενους κινδύνους μέσα από παραμύθια (για τα μικρά παιδιά) και με κουίζ (για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά).

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr