Καταγγελίες του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης στις σχετικές καταγγελίες του, κάνει λόγο για καρτέλ τριτοκοσμικής φτήνιας που “κόβει το νήμα της ζωής” των ασθενών και
για αποτίμηση της ζωής, ανάλογα με το αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τη διαφορά τιμής μεταξύ Ασιατικού και Ευρωπαϊκού φίλτρου.

Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι “Έχει, ήδη, αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση επίλυση του προβλήματος με διάταξη, η οποία θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Υγεία και θα απαγορεύει την ανάρτηση στο Παρατηρητήριο Τιμών, υλικών με μείωση τιμής άνω του 25% της τελευταίας τιμής προμήθειας του ίδιου υλικού. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Οριστική λύση στο θέμα αυτό αλλά και γενικά σε οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την προμήθεια υλικών, θα δοθεί με τη γενική αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, «Το Υπουργείο Υγείας και οι παρατρεχάμενοι στην Ε.Π.Υ. έδειξαν επιτέλους το πραγματικό τους πρόσωπο και φανέρωσαν τι υγεία επιφυλάσσουν για τους Έλληνες χρόνιους πάσχοντες και ιδιαίτερα για τους νεφροπαθείς της χώρας.

Μέσα από υπόγειες και περίεργες διαδρομές, σε συνδιαλλαγή με κερδοσκόπους της υγείας και όχημα το Νοσοκομείο των Χανίων, κόβουν από τους αιμοκαθαρόμενους της Ελλάδας το νήμα που τους συνδέει με την ζωή. Αφήνουν τα νοσοκομεία της χώρας χωρίς φίλτρα αιμοκάθαρσης, αφού πρώτα συμφώνησαν να μας ξεπουλήσουν στο καρτέλ της τριτοκοσμικής φτήνιας που έχουν στήσει λίγες εταιρείες στη Ελλάδα.

Κανόνισαν λοιπόν να πουληθούν φίλτρα στο ΓΝ Χανίων σε τέτοια τιμή, έτσι ώστε μόνο αυτοί του καρτέλ της φτήνιας να μπορούν να δώσουν προσφορές σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, αφού η τιμή από τα Χανιά ανέβηκε στο Παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Υγείας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα ποιοτικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Με την επιλογή του το υπουργείο αφαίρεσε από τον ιατρό του δημόσιου νοσοκομείου το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιλέγει την κατάλληλη θεραπεία για τον πάσχοντα και το μετέφερε στους ανθρώπους του καρτέλ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη, όπου μετά τη συμφωνία που έκλεισε ο υπουργός όλα τα φίλτρα τα πήρε μια εταιρεία από το καρτέλ. Αποτέλεσμα, όλοι οι αιμοκαθαρόμενοι ανεξάρτητα με τις ανάγκες τους, να είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το ίδιο φίλτρο. Με αυτήν την επιλογή τους διάλεξαν στρατόπεδο. Αυτό της διάλυσης της δημόσιας υγείας και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα με ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά.
Δεν θα ανεχτούμε ταξικούς φραγμούς στην υγεία. Διεκδικούμε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους».

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr