Η κρυοσάουνα ή ολόσωμη κρυοθεραπεία είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας, που αναπτύχθηκε αρχικά σαν μια μορφή ανακούφισης και αποκατάστασης για τις ρευματικές
αυτοάνοσες παθήσεις από τον ΔρΥamaguchi στην Ιαπωνία, το 1978. Πλέον χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς σταρ του κινηματογράφου, μοντέλα, αθλητές, ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, ράγκμπι, ποδηλάτες, γκόλφερς και αθλητές στίβου, λόγω των εκπληκτικών και ταχύτατων αποτελεσμάτων που προσφέρει στο σώμα.

Πρόκειται για την έκθεση του σώματος σε ελεγχόμενα χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ -110⁰ C και -170⁰ C. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας το δέρμα έρχεται σε επαφή με το ψυχρό αέριο (ατμοί αζώτου) για λίγα λεπτά, με αποτέλεσμα να ψύχεται εξωτερικά μόνο η επιδερμίδα. Μέσω των αισθητήρων ζεστού-κρύου του δέρματος ενεργοποιούνται οι φυσικές ρυθμιστικές διαδικασίες του οργανισμού που έχουν σχέση με:

• Παραγωγή κολλαγόνου (του δικού μας και όχι χημικού).
• Παραγωγή ενδορφινών(η ορμόνη της ενέργειας, της ευεξίας και της καλής διάθεσης αλλά και το φυσικό παυσίπονο&αντιφλεγμονώδες του οργανισμού μας).
• Ενεργοποίηση του μεταβολισμού και της ταχύτερης αναγέννησης των κυττάρων καθώς και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Βελτίωση του κυκλοφορικού αλλά και του μικρό – κυκλοφορικού συστήματος του οργανισμού και μεταφορά οξυγονωμένου αίματος σε όλα τα σημεία του σώματος που δυσλειτουργούν.

Τα πρώτα αποτελέσματα της ολόσωμης κρυοθεραπείας μπορούν να διαπιστωθούν στα πρώτα 5-10 λεπτά μετά τη συνεδρία, που είμαστε σε άριστη ψυχοσωματική διάθεση (ως αποτέλεσμα της αποδέσμευσης των ενδορφινών στο αίμα), η οποία διατηρείται για τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες. Η κάθε συνεδρία λειτουργεί προσθετικά με την προηγούμενη πολλαπλασιάζοντας θεαματικά τα αποτελέσματα στον οργανισμό. Μετά τις πρώτες 3 με 4 συνεδρίες, τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται και το δέρμα γίνεται «νεότερο και λαμπερό», οι πόνοι έχουν αρχίσει να υποχωρούν, και τα πρώτα σημάδια απώλειας βάρους είναι αισθητά.

Ποιοι πρέπει να κάνουν
Δεν υπάρχουν παρενέργειεςαπό την κρυοσάουνα και μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε από 10 έως 110 ετών αρκεί να μην πάσχει από…

Οξεία Υπέρταση, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, συμπτωματική καρδιαγγειακή πάθηση, περιφερική στεφανιαία αρτηριοπάθεια, φλεβική θρόμβωση, εγκεφαλικό, σύνδρομο Raynaud, κακοήθεις όγκους, πνευμονικές διαταραχές, διαταραχές πήξης αίματος, οξεία αναιμία, οξείες νεφρολογικές παθήσεις.

Αισθητικά Οφέλη
Μείωση κυτταρίτιδας, σύσφιξη επιδερμίδας, έλεγχος βάρους,καθυστέρηση διαδικασίας γήρανσης, επιτάχυνση μεταβολισμού, απώλεια 500 -1.200 θερμίδων ανά συνεδρία, ενδυνάμωση μαλλιών, μείωση αποχρωματισμών κηλίδων δέρματος, ενίσχυση κυττάρων, ενεργοποίηση φυσικής βιολογικής αναγέννησης.

Οφέλη για τον Αθλητή
Μείωση μυϊκού πόνου, αύξηση μυϊκής δύναμης, δραστική μείωση χρόνου αποκατάστασης από τραυματισμό, αντιμετώπιση τραυματισμών (διαστρέμματα, θλάσεις, μυϊκά αιματώματα), βελτίωση λειτουργίας αρθρώσεων, ταχύτερη επιστροφή στην προπόνηση, μείωση καθυστερημένου ασκησιογεννή μυϊκού Πόνου (DOMS), αναστολή φλεγμονών, ταχύτερη κυτταρική αναγέννηση, ταχύτερη μετά-τραυματική θεραπεία, αυξημένη απόδοση, αυξημένα επίπεδα ενέργειας, αύξηση λεμφικής κυκλοφορίας και κυκλοφορίας αίματος για την απομάκρυνση τοξινών, δυνατότητα εντονότερης προπόνησης .

Οφέλη για την Υγεία
Μείωση αίσθησης καταπόνησης και κούρασης, αντιμετώπιση ψωρίασης και δερματίτιδας, βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος, ταχύτερη μετά-χειρουργική αποκατάσταση, αντιμετώπιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας, αύξηση επιπέδων αιμοσφαιρίνης, αντιμετώπιση κατάθλιψης και άλλων διαταραχών διάθεσης, αντιμετώπιση σκλήρυνσης κατά πλάκας, αύξηση σεξουαλικής επιθυμίας και αντοχής, αντιμετώπιση ινομυαλγίας, αντιμετώπιση οστεοπόρωσης, ενεργοποίηση ανοσοποιητικού συστήματος, μείωση συχνότητας και έντασης κρυολογημάτων και γρίπης, αντιμετώπιση παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος με αυξημένη μυϊκή σπαστικότητα, θεραπεία νευρικών βλαβών, αντιμετώπιση ψωριασικής αρθρίτιδας, εμπλουτισμός αίματος που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για εσωτερική αναγέννηση οργάνων με ευεργετικά αποτελέσματα για όλα τα όργανα, αντιμετώπιση αρθρίτιδας σχετιζόμενης με φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, αντιμετώπιση φλεγμονών στους τένοντες, θύλακες και στις αρθρώσεις, αντιμετώπιση αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr