Λεκές από κουρκουμά …δεν υπάρχει πιο δύσκολος!

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που διαθέτει το ενεργό συστατικό κουρκουμίνη.

Γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής, της ενίσχυσης της λειτουργίας του εγκεφάλου και ακόμη και της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, το σούπερ μπαχαρικό πιθανότατα έχει κερδίσει μια θέση στο ντουλάπι σας.

Αλλά αν μαγειρεύετε τακτικά με κουρκουμά , ξέρετε ότι μπορεί να αφήσει πίσω του ενοχλητικούς επίμονους λεκέδες στα ρούχα, τους πάγκους, τα πιάτα, ακόμη και τα χέρια σας.

Οι λεκέδες από κουρκουμά είναι μερικοί από τους πιο δύσκολους, αν και όχι ακατόρθωτοι. Σχετικά με την οικογένεια του τζίντζερ, η κορεσμένη χρυσοκίτρινη χρωστική ουσία αυτού του μπαχαρικού είναι πολύ δυνατή, γι’ αυτό ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για τη βαφή υφασμάτων.

Θα σας μάθουμε πώς να αφαιρείτε τους λεκέδες από κουρκουμά από διάφορα υλικά χρησιμοποιώντας κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης. Απλώς έχετε κατά νου ότι όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζετε τους λεκέδες από κουρκουμά, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να τον αφαιρέσετε με επιτυχία και να επαναφέρετε τα ρούχα ή τα οικιακά σας είδη στην παλιά τους κατάσταση.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από κουρκουμά από ρούχα και υφάσματα

Τι θα χρειαστείτε:

Απολυμαντικό χεριών

Οδοντόβουρτσα ή ύφασμα με μαλακές τρίχες

Απορρυπαντικό πλυντηρίου

Μαγειρική σόδα

Χλωρίνη (μόνο για λευκά είδη)

Βήμα 1:
Αφαιρέστε αμέσως τυχόν υπολείμματα κουρκουμά ή τροφής με ένα κουτάλι και ξεπλύνετε την περιοχή με νερό. Ταμπονάρετε το σημείο με μια καθαρή πετσέτα για να απορροφήσει τυχόν υγρασία. Μην το τρίβετε γιατί αυτό που θα καταφέρετε είναι να απλώσει τον λεκέ και να τον πάει πιο βαθιά στο ύφασμα.

Βήμα 2: Προεπεξεργαστείτε τον λεκέ. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό χεριών, το οποίο περιέχει αλκοόλ και δρα στη διάσπαση της χρωστικής του κουρκουμά. Μπορείτε επίσης να προεπεξεργαστείτε τον λεκέ με υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου. Απλώστε ταμποναριστά απευθείας στη λεκιασμένη περιοχή και χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες ή μια υγρή πετσέτα για να τρίψετε απαλά τον λεκέ πριν τον αφήσετε να μουλιάσει για 10 λεπτά.

Βήμα 3: Πλύνετε το ρούχο σας στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας κύκλο κρύου νερού, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να δημιουργήσει λεκέ. Χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα απορρυπαντικού πλυντηρίου που χρησιμοποιείτε συνήθως.

Βήμα 4: Εάν είναι δυνατόν, αφήστε το ρούχο να στεγνώσει στον ήλιο, ο οποίος έχει φυσικές δυνάμεις λεύκανσης. Ο ήλιος είναι τόσο ισχυρός που μπορεί να λευκάνει τα ρούχα (και τους ανεπιθύμητους λεκέδες). Εάν είναι ένα ρούχο με έντονο χρώμα, προτιμήστε να το στεγνώσετε μέσα για να μην ξεθωριάσει.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από κουρκουμά από λευκά ρούχα

Εάν το ρούχο που έχει λεκιαστεί είναι λευκό, μουλιάστε το σε ένα μείγμα χλωρίνης (μερικά καπάκια) και ζεστού νερού για 15 λεπτά πριν το πλύνετε. Ένα άλλο δημοφιλές εργαλείο λεκέδων είναι η ανάμειξη της μαγειρικής σόδας με λίγο νερό για να σχηματιστεί μια πάστα και στη συνέχεια απλώστε την στον λεκέ πριν τον τρίψετε απαλά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα ή πανί. Μόλις αντιμετωπιστεί ο λεκές από κουρκουμά, επαναλάβετε τις παραπάνω οδηγίες πλύσης και στεγνώματος.

Πώς να καθαρίσετε τους λεκέδες από κουρκουμά από τα πιάτα

Εάν φτιάχνετε smoothies με κουρκουμά για πρωινό ή αποθηκεύετε τα υπόλοιπα πιάτα με κουρκουμά σε πλαστικά δοχεία, ξέρετε ότι το μπαχαρικό μπορεί να αφήσει αντιαισθητικούς κίτρινους λεκέδες στα πιάτα. Δείτε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα και αποτελεσματικά τους λεκέδες από πλαστικά, γυάλινα και κεραμικά πιάτα και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων.

Τι θα χρειαστείτε:

λευκό ξύδι

Υγρό σαπούνι πιάτων

Σφουγγάρι ή πανί καθαρισμού χωρίς γρατσουνιές

Σφουγγάρι Magic Eraser ή οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες

Βήμα 1: Γεμίστε τον νεροχύτη σας ή μια λεκάνη με ζεστό νερό και λευκό ξύδι σε αναλογία 2 προς 1. Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων και ανακατέψτε τα υλικά μαζί.

Βήμα 2: Βυθίστε το αντικείμενο στο διάλυμα και αφήστε το να μουλιάσει για 15-30 λεπτά.

Βήμα 3: Αδειάστε το διάλυμα, καθαρίστε το με ένα σφουγγάρι και υγρό σαπούνι πιάτων και ξεπλύνετε το αντικείμενο με ζεστό νερό.

Βήμα 4:  Εάν παραμένουν λεκέδες από κουρκουμά, πάρτε ένα σφουγγάρι Magic Eraser, το οποίο είναι αποτελεσματικό για την αφαίρεση λεκέδων χάρη στα λειαντικά συστατικά του. Με μια σταγόνα σαπούνι πιάτων, τρίψτε τυχόν υπολείμματα κουρκουμά. Μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το τρίψιμο των γωνιών, όπως το εσωτερικό από τις κούπες. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία όσο χρειάζεται για να εξαλείψετε αποτελεσματικά τους λεκέδες.

Βήμα 5: Εάν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, εκτελέστε την πιο ζεστή ρύθμιση μετά τον προ-εμποτισμό των πιάτων.

Πώς να καθαρίσετε τους λεκέδες από κουρκουμά από τους πάγκους
Αν σας έπεσε κουρκουμάς στον πάγκο ενώ ετοιμάζετε την αγαπημένη σας συνταγή, μην πανικοβληθείτε. Μπορείτε να αφαιρέσετε τους λεκέδες με απαλό τρίψιμο.

Τι θα χρειαστείτε:

Μαγειρική σόδα

Νερό

Πανί από μικροΐνες

Λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού

Σφουγγάρι Magic Eraser (προαιρετικό)

Βήμα 1: Δημιουργήστε μια πάστα συνδυάζοντας ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού. Απλώστε το στον λεκέ και αφήστε το να καθίσει για περίπου 15 λεπτά.

Βήμα 2: Χρησιμοποιώντας ένα πανί από μικροΐνες, τρίψτε απαλά τον λεκέ με κυκλικές κινήσεις.

Βήμα 3: Για επιπλέον καθαριστική δύναμη, δοκιμάστε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή ξύδι (αν είναι ασφαλές για το υλικό του πάγκου σας ). Εάν ο λεκές επιμένει, τρίψτε την περιοχή με ένα σφουγγάρι Magic Eraser, ασκώντας απαλή πίεση για να αποφύγετε ζημιά στην επιφάνεια.

Προσέξτε να μην γρατσουνίσετε την επιφάνεια ενώ καθαρίζετε και μην χρησιμοποιείτε ποτέ όξινα συστατικά όπως ξύδι ή λεμόνι σε πάγκους από φυσική πέτρα, συμπεριλαμβανομένου του μαρμάρου ή του γρανίτη.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από κουρκουμά από τα νύχια και το δέρμα

Τι θα χρειαστείτε:

Οινόπνευμα

Βαμβάκι ή ένα πανί

χυμό λεμονιού

Μαγειρική σόδα

Σαπούνι πιάτων

Βήμα 1:
Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από κουρκουμά από το δέρμα ή τα νύχια, δοκιμάστε πρώτα να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το μπαχαρικό. Προσθέστε λίγο οινόπνευμα σε ένα βαμβάκι και τρίψτε τους λεκέδες από κουρκουμά και μετά πλύνετε τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι.

Βήμα 2: Στη συνέχεια, ανακατέψτε μια πάστα από χυμό λεμονιού και μαγειρική σόδα και τρίψτε το δέρμα σας για να κάνετε απολέπιση και να ανασηκώσετε την κίτρινη χρωστική ουσία. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Βήμα 3: Για να καθαρίσετε τα λερωμένα με κουρκουμά νύχια, εφαρμόστε οινόπνευμα με μπάλες βαμβακιού όπως θα κάνατε με το βερνίκι μέχρι να φύγει. Βυθίστε τα νύχια σας σε ένα μπολ με αραιωμένο σαπούνι πιάτων και μουλιάστε για 10-15 λεπτά.

Βήμα 4: Μόλις τελειώσετε, πλύνετε τα χέρια σας και φροντίστε να περιποιηθείτε τα νύχια και το δέρμα σας με ένα ενυδατικό προϊόν , καθώς το αλκοόλ πιθανότατα θα στεγνώσει τα χέρια σας.