Μετρητής γλυκόζης από το μέλλον

Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να κυκλοφορήσει και στην ελληνική αγορά μια καινοτόμος συσκευή μέτρησης γλυκόζης, με την εμπορική ονομασία FreeStyle Libre.
Η συσκευή θα αναβαθμίσει σημαντικά την ζωή των ασθενών με διαβήτη, καθώς η μέτρηση σακχάρου δεν θα γίνεται, πλέον, με την επώδυνη διαδικασία του τρυπήματος των δακτύλων, αλλά με απλή σάρωση ενός αισθητήρα μεγέθους ενός κέρματος, που αλλάζεται εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή κάθε 14 ημέρες.

«Το σύστημα αποτελείται από έναν αισθητήρα, που τοποθετείται στο μπράτσο και από μία συσκευή ανάγνωσης, που, με ένα πέραςμα πάνω από τον αισθητήρα, μετράει το σάκχαρο στο διάμεσο υγρό. Είναι μία πολύ εύχρηστη συσκευή που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με διαβήτη να μετρήσουν εύκολα και ανώδυνα το σάκχαρο τους, χωρίς ταινίες και βελόνες. Με μία γρήγορη σάρωση του αισθητήρα λαμβάνουν την τιμή σακχάρου τους όσο συχνά το θελήσουν ενώ παράλληλα η ανάλυση των αποτελεσμάτων που αποθηκεύει η συσκευή παρέχει μια πλήρη εικόνα της πορείας του διαβήτη» είπε ο Dr Gerry Rayman, διαβητολόγος στο Ipswich Hospital NHS Trust.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η νέα συσκευή θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στα μικρά παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, καθώς θα τα απαλλάξει από τα συνεχή τρυπήματα των δακτύλων, καθώς μετράει το σάκχαρο οπουδήποτε, ανώδυνα, με σάρωση του αισθητήρα ακόμη και πάνω από τα ρούχα.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr