Τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί δραματικά τα περιστατικά κατάθλιψης στην Ελλάδα.
Μία νέα θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, που εφαρμόζεται στη χώρα μας, η λεγόμενη r-TMS, μπορεί να προσφέρει ξανά ελπίδα και χαμόγελο σε χιλιάδες ασθενείς, που δεν έχουν επωφεληθεί από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (περίπου 1 στους 3), υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, το r-TMS (ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός – repetitive Transcranial Magnetic Stimulation) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική θεραπεία ή και σαν ενισχυτική θεραπεία, παράλληλα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή την ψυχοθεραπεία» τονίζει η ψυχίατρος Παναγιώτα Δριμάλα. Σύμφωνα με την ίδια, «έχει φανεί ότι η θεραπεία r-TMS διευκολύνει τον ασθενή να ανταποκρίνεται καλύτερα στη φαρμακευτική αγωγή».

Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός χρησιμοποιεί σύντομους παλμούς ενός μαγνητικού πεδίου, για να διεγείρει τα νευρικά κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου, που πιστεύεται ότι συμμετέχουν στον έλεγχο της διάθεσης.
Η κύρια φάση της θεραπείας περιλαμβάνει 30 συνεδρίες διάρκειας περίπου 45 λεπτών, που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση (εκτός Σαββατοκύριακου), για διάστημα έξι εβδομάδων.
Κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, ο ασθενής κάθεται άνετα και χαλαρώνει στην καρέκλα της θεραπείας. Ένα μαγνητικό πηνίο ακουμπά ελαφρά στο κεφάλι του και χορηγεί εστιασμένη μαγνητική διέγερση απευθείας σε περιοχές του εγκεφάλου, που είναι γνωστό ότι υπολειτουργούν ή υπερλειτουργούν σε ασθενείς με κατάθλιψη.
Ο ασθενής ακούει έναν ήχο «κλικ» και αισθάνεται ένα ελαφρύ «χτύπημα» στο σημείο που ακουμπά το πηνίο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής είναι ξύπνιος και σε εγρήγορση. Μετά το τέλος της συνεδρίας μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις συνήθεις δραστηριότητές του.
Η συγκεκριμένη θεραπεία εφαρμόζεται στο κέντρο «ΝΟΟΣ ΕΥΔΙΑ», σε συνεργασία με το «ΥΓΕΙΑnet» του Ομίλου «ΥΓΕΙΑ».

Υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr