Νέα φάρμακα πρόληψης και προφύλαξης από τον ιό HIV

Η European AIDS Clinical Society και το European AIDS Treatment Group σε κοινή τους ανακοίνωση καλούν τους ιθύνοντες να δώσουν πρόσβαση στην
απαραίτητη και απολύτως αναγκαία, όπως λένε, Pre-Exposure Prophylaxis (Προφύλαξη Πριν από την Έκθεση), προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιδημία του HIV στην Ευρώπη.

Φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν για Προφύλαξη Πριν από την Έκθεση (Pre Exposure Prophylaxis) στον επικίνδυνο ιό δεν έχουν λάβει, ακόμη, έγκριση από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό. Όπως τονίστηκε, στο πλαίσιο του 15ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το AIDS, που έγινε στη Βαρκελώνη, η πρόληψη και η πρώιμη έναρξη θεραπευτικής αγωγής είναι ουσιαστικές για την αναχαίτιση της επιδημίας του HIV. Η Γαλλία, πάντως, έκανε το «μεγάλο βήμα» στη μάχη κατά του AIDS, καθώς έδωσε έγκριση για Προφύλαξη Πριν την Έκθεση.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης και κανονιστικής αναθεώρησης της ένδειξης για την PrEP”, επιβεβαίωσε ο καθηγητής Manuel Battegay, Πρόεδρος της EuropeanAIDS Clinical Society (EACS). Τα αποτελέσματα της πρόσφατης επιστημονικής έρευνας καταδεικνύουν ότι η PrEP είναι έως και 96% αποτελεσματική, αν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις συνταγογραφημένες ενδείξεις. Η χρήση ιατρικών και φαρμακευτικών εργαλείων πρόληψης δεν είναι επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων, ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν σε μακροπρόθεσμη βάση.

“Νομίζω ότι έχουμε επιδείξει μεγάλη υπομονή και θεωρώ ότι δε χρειάζεται να περιμένουμε άλλο για να γίνει η PrEP διαθέσιμη. Έχουμε επιστημονικές αποδείξεις, υποστήριξη από θεσμικά κατοχυρωμένες κατευθυντήριες οδηγίες και ξέρουμε πώς πρέπει να συνταγογραφηθεί η PrEP, οπότε είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσουμε να το κάνουμε”, είπε ο καθηγητής Jean-Michel Molina, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης IPERGAY2, μιας από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, που επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της PrEP ως πρόληψης στην κοινότητα των Αντρών που κάνουν Σεξ με Άντρες (ΑΣΑ) στην Ευρώπη, και μέλος της επιτροπής για τις κατευθυντήριες οδηγίες της EACS. Επιπλέον στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η PrEP είναι αποτελεσματική και για άλλες ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έκθεσης στη λοίμωξη HIV, όπως τα τρανς άτομα και αυτό επιβεβαιώνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες. Ο καθηγητής Jens D. Lundgren, πρόεδρος και συντονιστής της ομάδας εργασίας για τις κατευθυντήριες οδηγίες της EACS, που πρόσφατα κέρδισε το βραβείο αριστείας της EACS για την ιατρική στο χώρο του HIV, εξήγησε αρκετές φορές γιατί ήταν σημαντικό η αναθεώρηση των κατευθυντηρίων οδηγιών να συμπεριλάβει την PrEP.

“Η επιστήμη έχει δώσει την απάντηση και οι κατευθυντήριες οδηγίες αποδίδουν αυτή την αλλαγή. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι συστάσεις θα εγκριθούν εγκαίρως στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και θα μεταφραστούν σε πρόσβαση για όλους όσοι τη χρειάζονται. Οι κλινικές μελέτες Ipergay και Proud απέδειξαν πόσο κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα είναι η συμμετοχή της κοινότητας στην προετοιμασία και υιοθέτηση της PrEP ”, είπε ο Luís Mendão, Πρόεδρος του EATG.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr