Νέα κυτταρολογική εξέταση «ανταγωνίζεται» το τεστ Παπ

Η ευρωπαϊκή μελέτη Primary ASC-US LSIL MarkerStudy (PALMS), στην οποία συμμετείχαν 27.000 γυναίκες από πέντε χώρες, επιβεβαίωσε ότι η κυτταρολογική εξέταση CINtec®PLUS
παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη ειδικότητα και μεγαλύτερη συνολική αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με την εξέταση HC2 HPV, ως προς την αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εάν η κυτταρολογική εξέταση CINtec®PLUS εφαρμοστεί ως εξέταση διαλογής, στο πλαίσιο ενός προγράμματος κυτταρολογικού προσυμπτωματικού ελέγχου, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της υπερθεραπείας των γυναικών, που εξετάζονται για την παρουσία τραχηλικής νόσου.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε όλον τον κόσμο και το μέσο ποσοστό επιβίωσης στα 5 έτη είναι περίπου 50%. Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV είναι συχνές και ευθύνονται για όλα σχεδόν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου, αλλά μόνον οι γυναίκες με εμμένουσα λοίμωξη HPV και οι γυναίκες που έχουν αναπτύξει προκαρκινική τραχηλική νόσο υψηλού βαθμού, πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία. Η κυτταρολογική εξέταση CINtec®PLUS αναπτύχθηκε με σκοπό να βοηθήσει στην αναγνώριση της υποκατηγορίας των ασθενών με υποκείμενη ενεργή λοίμωξη HPV, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και στη διάκρισή τους από τις γυναίκες με παροδική, κυρίως, λοίμωξη.

Η Δρ Christine Bergeron του Laboratoire Cerba στο Cergy-Pontoise της Γαλλίας, ερευνήτρια στη μελέτη PALMS και συγγραφέας της δημοσιευμένης εργασίας, αναφέρει: «Τα τελευταία αυτά αποτελέσματα της PALMS επιβεβαιώνουν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, τα οποία δείχνουν ότι η ενσωμάτωση της κυτταρολογικής εξέτασης CINtec® PLUS, στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να προσφέρει ουσιαστικό όφελος σε κλινικούς ιατρούς και σε ασθενείς. Ως εξέταση διαλογής σε περίπτωση παθολογικών αποτελεσμάτων στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου, η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στη διάκριση των γυναικών που θα ωφεληθούν περισσότερο από την άμεση παραπομπή για κολποσκόπηση και διαγνωστικό επανέλεγχο, από τις γυναίκες που μπορούν να παρακολουθηθούν με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους».

Ο Tim Himes, υπεύθυνος της προϊοντικής γραμμής CINtec® και τις προκαλούμενες από τον HPV νόσους, δηλώνει: «Τα αποτελέσματα της PALMS συμφωνούν με τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από πολλές άλλες δημοσιευμένες μελέτες. Καθώς αρχίζουν να εφαρμόζονται πρωταρχικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι για τον HPV σε πολλές χώρες, η ανάγκη για μια βελτιωμένη εξέταση διαλογής θα αυξηθεί σημαντικά. Γι’ αυτόν τον λόγο, χαιρόμαστε πολύ για το γεγονός ότι η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS εμφανίζει σταθερά υψηλές επιδόσεις, όταν χρησιμοποιείται για σκοπούς διαλογής. Καθώς ξεπερνά τις γνωστές αδυναμίες της κυτταρολογικής μεθόδου Παπανικολάου, η εξέταση αυτή είναι σε θέση να προσφέρει άμεσα οφέλη στις γυναίκες, τους γιατρούς και τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλον τον κόσμο».

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr