Νέο διαγνωστικό τεστ 10.000 φορές πιο αποτελεσματικό

Ένα πάρα πολύ ευαίσθητο τεστ, που μπορεί να πιάσει “ίχνη” ασθενειών σε πολύ πρώιμο στάδιο, ανέπτυξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stanford.

Αν όλα πάνε καλά, ασθένειες όπως ο καρκίνος και ιοί, όπως ο HIV, θα μπορούν να εντοπίζονται πολύ νωρίς, οπότε οι θεραπείες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, ο κίνδυνος μετάδοσης οποιασδήποτε πάθησης θα μειώνεται πάρα πολύ και η έκβαση της υγείας των ασθενών θα είναι, τελικά, πολύ καλύτερη.

Ιχνηλατώντας τα αντισώματα, που απελευθερώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ως “απάντηση” στην “επίθεση” μιας νόσου, ή συγκεκριμένους βιοδείκτες σε μικρές συγκεντρώσεις έξω από το αίμα, είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουν οι ειδικοί την παρουσία κάποιου απειλητικού ιού. Οπότε ο σχεδιασμός ενός μορίου, στο οποίο θα στρέφεται ο βιοδείκτης, με μια αναγνωριστική “σημαία”, θα βοηθήσει πολύ, είπε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο Stanford, Carolyn Bertozzi.

Η νέα τεχνική αποδείχτηκε από 800 έως και 10.000 φορές πιο ευαίσθητη στον εντοπισμό ασθενειών.
Μετά το έιτζ και τον καρκίνο οι ερευνητές στοχεύουν τώρα στον διαβήτη τύπου 2, καθώς, και σε αυτή την περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μειώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr