Νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα

Η μηνηγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τα βρέφη, τα νήπια, τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Από την άνοιξη του 2014 κυκλοφορεί στη χώρα μας ένα τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο, που προσφέρει προστασία από της οροομάδες A, C, W-135 και Y του μηνιγγιτιδόκοκκου – μένει ακάλυπτη η οροομάδα Β, που αποτελεί την πλειοψηφία των περιστατικών (περίπου 90%) στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Το παρόν εμβόλιο βρίσκεται εκτός του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, παρά τις προσπάθειες της παρασκευάστριας εταιρίας να ενταχθεί και παρά την υποστήριξη της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, που συνέστησε να γίνεται το εν λόγω εμβόλιο από την ηλικία των δύο μηνών.
 
Στην Ελλάδα το κόστος για το συγκεκριμένο εμβόλιο (κοστίζει περίπου 105€) καλύπτουν οι ίδιοι οι γονείς, εφόσον θέλουν να το κάνουν στα παιδιά τους.
Σημειώνεται ότι για τα νεογνά από 2 έως 6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγο εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr