Νεοφοβία. Η άρνηση των παιδιών να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την άρνηση του παιδιού τους να δοκιμάσει ή να καταναλώσει ορισμένα τρόφιμα.
Το φαινόμενο αυτό, που περιγράφεται με τον όρο «νεοφοβία», εμφανίζεται στα παιδιά σταδιακά μετά τον απογαλακτισμό, αυξάνεται καθώς εκείνα αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία, ενώ γίνεται εντονότερο μεταξύ του 2ου και 6ου έτους της ηλικίας τους.

Ως νεοφοβία, ορίζεται η άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει τρόφιμα που είναι καινούργια ή άγνωστα σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως η κατανάλωση μιας δίαιτας με περιορισμένη ποικιλία τροφίμων και φαγητών, η οποία μπορεί κατ’ επέκταση να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία διανύουν μια περίοδο που είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς μπορεί, μέσα από τη νεοφοβία, να οδηγηθούν στην υιοθέτηση λανθασμένων συμπεριφορών σχετικά με το φαγητό που θα διατηρηθούν και στην ενήλικο ζωή.

Σημαντικός αριθμός μελετών έχει δείξει ότι οι γονείς, μπορούν μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές και τεχνικές να αποκαταστήσουν τη σχέση του παιδιού τους με το φαγητό, εντάσσοντας στη διατροφή του ποικιλία τροφίμων, που είναι απαραίτητη για ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Με ποιό τρόπο λοιπόν μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα και να τα εντάξει στο διαιτολόγιό του;

Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας: Το παιδί σας παρατηρεί και μιμείται τη συμπεριφορά σας. Εάν λοιπόν δει εσάς να καταναλώνετε ένα καινούργιο για εκείνο τρόφιμο, η προθυμία του να το δοκιμάσει θα αυξηθεί.

Παρουσιάστε «έξυπνα» το νέο τρόφιμο: Δοκιμάστε να σερβίρετε το νέο τρόφιμο μαζί με ένα οικείο τρόφιμο που αρέσει στο παιδί

Προσφέρετε ποικιλία τροφίμων στο παιδί σας: Μην περιορίζεστε στην προετοιμασία και κατανάλωση συγκεκριμένου αριθμού τροφίμων και φαγητών, αλλά προσπαθήστε να διευρύνετε το είδος των τροφίμων που είναι διαθέσιμα στο σπίτι, ώστε το παιδί σας να εκτίθεται και να λαμβάνει οπτικά ερεθίσματα από ποικιλία τροφίμων.

Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα από το νέο τρόφιμο χωρίς να πιέσετε το παιδί σας να το καταναλώσει: Εάν προσφέρετε στο παιδί σας ένα νέο τρόφιμο σε μεγάλη ποσότητα, ενδεχομένως να το αποθαρρύνετε από το να το δοκιμάσει.

Σερβίρετε το νέο τρόφιμο στην αρχή του γεύματος και σε ευχάριστο κλίμα: Η αυξημένη πείνα του παιδιού στην αρχή του γεύματος θα ενισχύσει την πιθανότητα να δοκιμάσει το νέο τρόφιμο.

Δοκιμάστε την επαναλαμβανόμενη έκθεση του παιδιού στο νέο τρόφιμο:
Μην απογοητεύεστε από την πρώτη ή δεύτερη φορά, αλλά αντίθετα επιμείνετε να προσφέρετε το τρόφιμο, καθώς ίσως να χρειάζονται 10 με 15 συνεχόμενες μέρες έκθεσης στο νέο τρόφιμο ώστε να γίνει τελικά αποδεκτό.

Αποφύγετε το τάισμα: Αφήστε το παιδί σας να φάει μόνο του.

Αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού: Η συμμετοχή του παιδιού στην επεξεργασία των τροφίμων, συμβάλλει στη μεγαλύτερη εξοικείωσή του με αυτά.

Αποφύγετε την επιβράβευση του παιδιού με τρόφιμα που του αρέσουν:

Με αυτόν τον τρόπο τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται ως επιβράβευση, τα οποία συνήθως ανήκουν στην κατηγορία των «ανθυγιεινών» τροφίμων, γίνονται περισσότερο ελκυστικά για τα παιδιά.

Κλείνοντας, κάτι που θα ήταν σωστό να σημειωθεί είναι ότι σε κάθε περίπτωση, όταν προσφέρετε ένα νέο τρόφιμο στο παιδί σας, παρατηρήστε τυχόν συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει, όπως πονόκοιλο, ναυτία, εμετό, διάρροια ή κάποιο δερματικό εξάνθημα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να υποδηλώνει πιθανή αλλεργική αντίδραση στο συγκεκριμένο τρόφιμο.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού
Διατολόγο – Διατροφολόγο, MSc
Επιστημονική Συνεργάτη neadiatrofis.gr