Σαν να μην τους έφτανε η “πάλη” με την ίδια την αρρώστια, καθημερινά οι καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν και σωρεία άλλων προβλημάτων, από γραφειοκρατικά ζητήματα, μέχρι και θέματα επιβίωσης.
Αυτό έδειξε η έρευνα «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών», που έκανε ο επίκουρος καθηγητής πολιτικής υγείας Κυριάκος Σουλιώτης και οι συνεργάτες του, για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!». Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος των ερωτηθέντων της έρευνας βρίσκεται υπό ασφαλιστική κάλυψη, καταγράφονται εμπόδια στην πρόσβαση στον γιατρό σε ποσοστό 30,5% και στη θεραπεία σε ποσοστό 25,4%. Δεδομένου,, δε, ότι πάνω από το 60% των ασθενών παρακολουθείται από γιατρούς του δημόσιου τομέα, το βασικό εμπόδιο στην πρόσβαση αφορά στην καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, με επιπρόσθετα εμπόδια την απόσταση και τη δυσκολία μετακίνησης. Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία, ως μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόσβαση παρουσιάζεται η δυσκολία εύρεσης του προϊόντος και η δυσκολία συνταγογράφησης ή χορήγησης της απαιτούμενης γνωμάτευσης από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου.

Εξάλλου το 45,8% όσων αντιμετώπισαν εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία δήλωσε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ή την καθυστέρηση στη λήψη της, με συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας στο 96,3% . Αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ περίπου οι μισοί εξ αυτών έχουν ζητήσει δανεικά από το κοινωνικό τους περιβάλλον προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωή Γραμματόγλου: «Τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών, ενισχύουν την ανάγκη για ενέργειες, όπως η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!», που στόχο έχει τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και προοπτικής θεραπείας για τους ασθενείς». Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και η Μυρτώ Σκοτίδα, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Κ.Ε.Φ.Ι., που είχε την πρωτοβουλία της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!», καθώς και της διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας.

Μέγας χορηγός της εκστρατείας «Δικαίωμά μου» είναι η Novartis Oncology, που έχει σταθεί πλάι στην εκστρατεία από την έναρξή της, ενώ υποστηρικτές οι εταιρείες Roche, Pfizer, Bristol Meyer Squibb, Leo Pharma και Teva Oncology.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριοποίηση του Κ.Ε.Φ.Ι., την εκστρατεία «Δικαίωμά μου!» ή / και την έρευνα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα anticancerath.gr

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr