Μία νέα έρευνα για τον καφέ βάζει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς οι καταναλωτές είναι μπερδεμένοι – και δικαίως – με όλα αυτά που κατά καιρούς βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Όπως έδειξε νέα Σουηδική μελέτη, η κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι η συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς, όπως πίστευαν ως τώρα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον από το Ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες για τη σχέση καφέ – αρρυθμίας.

Η μελέτη – η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα – κάλυψε συνολικά σχεδόν 250.000 άτομα για μια περίοδο 12 ετών. Η μέση κατανάλωση καφέ ανά άτομο ήταν τρία φλιτζάνια την ημέρα. Στο παρελθόν η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού. Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανακοπής και πρόωρου θανάτου. Αν και προηγουμένως υπήρχαν φόβοι ότι ο πολύς καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, η νέα μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

«Οι άνθρωποι που τους αρέσει ο καφές, μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν να τον πίνουν, τουλάχιστον με μέτρο, χωρίς τον κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή» δήλωσε η Λάρσον.
Σύμφωνα με τους Σουηδούς επιστήμονες, δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί ότι ο καφές πιθανώς να «πυροδοτεί» άλλες μορφές αρρυθμίας της καρδιάς.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr