Όλα τα κόλπα για τέλεια Πασχαλινά αυγά!

Με το Πάσχα να πλησιάζει, οι παρακάτω συμβουλές για το σωστό βράσιμο και βάψιμο των αυγών, σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες!

Βασικές συμβουλές:
Μην βάψετε πολύ φρέσκα αυγά, δεν ξεφλουδίζονται καλά γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό.

Αφήστε τα αυγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και όχι λαστιχωτό και ο κρόκος να μην αποκτήσει το πράσινο στεφανάκι του θείου και του σιδήρου.


Τα αυγά είναι πιο πιθανό να σπάσουν όταν:
μπαίνουν κρύα σε καυτό νερό
βράζουν για πολλή ώρα
βράζουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία
βράζουν περισσότερα αυγά από ένα μόνο στρώμα, μέσα στην κατσαρόλα.

Για να βάψετε τα αυγά σας
Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών και φυλάξτε τα στο ψυγείο


Πλύνετε τα αυγά με μαλακό σφουγγαράκι

Τα χέρια σας να είναι πλυμμένα με σαπούνι. Να μην έχουν λίπος γιατί φράζουν τους πόρους των αυγών και δεν θα απορροφήσουν ομοιόμορφα την μπογιά.

Φέρτε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντάς τα τουλάχιστον δύο ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο, ιδανικά από την προηγούμενη νύχτα.

Στρώστε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι σε κατσαρόλα με πλατύ πάτο.

Βάλτε μια μόνο στρώση αυγά και σκεπάστε τα με νερό βρύσης κατά 2 εκ.

Σκεπάστε με το καπάκι και βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού,δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει και χτυπιούνται τα αυγά, στο τσακ πριν τους 100 βαθμούς.

Σβήστε την εστία και αν χρειαστεί, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία.

Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 13 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 15 λεπτά αν είναι μεγάλου μεγέθους ή 18 λεπτά αν είναι extra large.

Βγάλτε τα αυγά από το νερό προσεκτικά πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.
Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσα αυγά θέλετε να βράσετε. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το βράσιμο των αυγών πριν τη Μεγάλη Πέμπτη και εκείνη την ημέρα να κάνετε μόνο το βάψιμο.

Αφαιρέστε όποια αυγά έχουν ραγίσει

Ακολουθείστε τις οδηγίες βαφής που έχετε επιλέξει.

Όταν βγάλετε τα κόκκινα πλέον αυγά από τη βαφή, ακουμπήστε τα σε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας και κυλήστε τα να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα. Αν τα αφήσετε ακίνητα να στεγνώσουν, θα κάνουν μια αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπούν στο χαρτί.

Μετακινήστε τα σε καθαρό στρώμα χαρτιού κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.

Μην χρησιμοποιείτε τα έτοιμα γυαλιστικά, έστω κι αν προφυλάσσουν τα χέρια σας από το πιθανό κοκκίνισμα όταν ξεφλουδίσετε τα αυγά. Βάλτε απλό λαδάκι ελιάς σε χαρτί κουζίνας και αλείψτε τα αφειδώς. Αφήστε να το ρουφήξουν και μετά σκουπίστε τα προσεκτικά.
Ομάδα neadiatrofis.gr