Όλα τα μυστικά για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών!

Πάσχα χωρίς πασχαλινά αυγά δεν γίνεται! Και δεν γίνεται αν δεν τα βάψουμε με τα χεράκια μας, για αυτό εδώ σας έχουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για την επιλογή των αυγών, το βάψιμο τους και τον τρόπο βρασμού ώστε να μην σπάσουν!

Τι αυγά πρέπει να αγοράσουμε;
Προτιμάμε λοιπόν, αυγά μεσαίου μεγέθους και με μπεζ κέλυφος. Τα μπεζ αυγά θα αποκτήσουν πιο βαθύ κόκκινο χρώμα από ό,τι τα λευκά. Τα λευκά αυγά όμως είναι ιδανικά για τα υπόλοιπα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο κ.ο.κ. Πριν από οτιδήποτε άλλο ελέγχουμε φυσικά τα αυγά.

Πως να μην σπάσουν τα αυγά στο βράσιμο
Από το προηγούμενο βράδυ βγάζουμε τα αυγά έξω από το ψυγείο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Το επόμενο πρωί τα σκουπίζουμε ένα ένα, για να είναι η επιφάνειά τους καθαρή και λεία. Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα πλατιά. Το σημαντικό είναι να μην στριμώξουμε τα αυγά κι από την άλλη να μην αφήσουμε πολλά κενά μεταξύ τους. Και πάντα βράζουμε μία στρώση τη φορά.

Ρίχνουμε νερό, τόσο όσο να σκεπάζει τα αυγά, μαζί με μια πρέζα αλάτι και μια κουταλιά ξύδι. Κλείνουμε το καπάκι και ανάβουμε το μάτι στην υψηλότερη θερμοκρασία. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανοίγουμε το καπάκι. Στα 10 λεπτά σβήνουμε τη φωτιά τελείως, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στην εστία για άλλα 5 λεπτά.

Για να σταθεροποιηθεί η βαφή
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της βαφής που αγοράσαμε, κυρίως όσον αφορά το χρόνο που χρειάζεται να αφήσουμε τα αυγά μας βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Διαλύουμε το φακελάκι της βαφής σε χλιαρό νερό και δεν ξεχνάμε να ρίξουμε μαζί αρκετό ξύδι. Το ξύδι βοηθά να σταθεροποιηθεί το χρώμα πάνω στο αυγό. Τοποθετούμε τα αυγά μέσα στη βαφή αφού έχουν κρυώσει από το βράσιμο και οπωσδήποτε σε μία στρώση. Ενώ δεν ξεχνάμε το γυάλισμα αυγών μετά το βάψιμο.

Βγάζουμε προσεκτικά τα βαμμένα αυγά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε πιατέλα. Βουτάμε ένα μαλακό πανάκι μέσα σε ελαιόλαδο και τα τρίβουμε απαλά για να γυαλίσουν. Αντί για πετσέτα μπορούμε να τα γυαλίσουμε και με πινέλο ή με λίγο βαμβάκι.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην λερωθούν τα χέρια μας
Για να μην λερωθούμε όταν βάφουμε τα πασχαλινά αυγά φοράμε πλαστικά γάντια σε όλη τη διαδικασία. Επίσης χρησιμοποιούμε κουτάλι (ή τρυπητή κουτάλα), όταν θέλουμε να βγάλουμε τα αυγά από τη βαφή. Κι αν παρόλα αυτά μείνουν κόκκινοι λεκέδες στα χέρια μας τότε φτιάχνουμε ένα scrub με ζάχαρη λάδι και λεμόνι.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχουμε όλοι!