Οφθαλμίατροι, φορώντας τις λευκές ή τις πράσινες ποδιές τους, αλλά και ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο, θα τρέξουν σε έναν αγώνα δρόμου, ο οποίος θα
πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να δώσουν μήνυμα υπέρ της δωρεάς κερατοειδούς αλλά και υπέρ της ενίσχυσης της νεοσύστατης Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμών «Δημόκριτος-Γρηγόρης Γεωργαρίου».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγώνας δρόμου, ο οποίος θα αρχίσει στις 8:00 από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο και θα τερματιστεί στον Λευκό Πύργο, τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο του 49ου Πανελλήνιου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 29 Μαΐου.

«Αν και κάθε μεταμόσχευση είναι ένας αγώνας δρόμου για να χαρίσουμε το φως, ο δικός μας αγώνας δρόμου δεν είναι μία ακόμη στερεότυπη αθλητική εκδήλωση, γιατί πολύ απλά βασίζεται σε μία ριζοσπαστική εναλλακτική πρωτοβουλία, που αφορά στην ενημέρωση και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση. Με τον αγώνα αυτόν επιδιώκουμε να ενισχυθεί η ιδέα της μετά θάνατον δωρεάς κερατοειδών αλλά και η λειτουργία της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμών «Δημόκριτος-Γρηγόρης Γεωργαρίου», η οποία είναι μια εταιρεία spin off. Όλοι οι κερατοειδείς που προέρχονται από δωρεές δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση. To 50 έως 55% από αυτούς, για διάφορους λόγους, είναι ακατάλληλοι. Ωστόσο, και αυτοί που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση δεν πάνε χαμένοι, γιατί χρησιμοποιούνται για έρευνα. Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι ο κερατοειδής δεν είναι όργανο αλλά ιστός και ότι ένας κερατοειδής μπορεί να χαρίσει φως σε δύο ασθενείς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χειρουργός οφθαλμίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μίλτος Μπαλίδης.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα λόγω έλλειψης οργανωμένων τραπεζών ιστικών μοσχευμάτων, αλλά και λόγω έλλειψης δωρητών, συνήθως, τα μοσχεύματα προέρχονται από «τράπεζες οφθαλμών» του εξωτερικού. Είναι κρίμα να εισάγουμε μοσχεύματα από το εξωτερικό, ενώ θα μπορούσαμε άνετα να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες, και είναι επίσης κρίμα, ενώ οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, εκατοντάδες συνάνθρωποί μας να ταλαιπωρούνται και να ζουν στο σκοτάδι, επειδή έτυχε, για κάποιο λόγο, να χάσουν την όραση τους» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμών «Δημόκριτος-Γρηγόρης Γεωργαρίου», Αναστάσιος Χαρώνης.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr