Πέντε τροφές για υγιή δόντια!

Η στοματική υγεία είναι σημαντική όχι μόνο για να έχουμε ένα τέλειο χαμόγελο αλλά και για τη διατήρηση της γενικής καλής υγείας και την πρόληψη ορισμένων στοματικών ασθενειών.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς διατηρούμε ένα καλό στοματικό σχήμα με τακτικό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματικά διαλύματα, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πόνους στα δόντια, τερηδόνα, περιοδοντική νόσο και πολλά άλλα προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο φαγητό που τρώμε.

Εκτός από τα εσωτερικά μας συστήματα, το δέρμα και τα μαλλιά, η τροφή που τρώμε επηρεάζει επίσης πολύ τα δόντια και τα ούλα μας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία, τα δόντια και τα ούλα μας είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από την κακή διατροφή.

Ενώ είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τη στοματική μας υγεία καθώς συμβάλλουν στην τερηδόνα, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποιες τροφές πρέπει να τρώνε για να διατηρήσουν την καλή στοματική υγεία και να αποτρέψουν προβλήματα όπως η τερηδόνα . και η ασθένεια των ούλων.

Εδώ έχουμε  μερικά κοινά τρόφιμα που, εάν καταναλώνετε τακτικά, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιή δόντια και ούλα:

1. Τυρί
Η Αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής, σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της με το όνομα General Dentistry, έδωσε έναν ακόμη λόγο σε όλους τους λάτρεις του τυριού να συνεχίσουν να τρώνε αυτό το πεντανόστιμο φαγητό.

Σύμφωνα με την έκθεση, το τυρί έχει βρεθεί ότι αυξάνει το επίπεδο PH του στόματος και μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Το ασβέστιο και η πρωτεΐνη, που βρίσκονται σε αφθονία στο τυρί, συμβάλλουν στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών.

2. Τραγανά φρούτα και λαχανικά
Τα τραγανά φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, τα μήλα και το σέλινο, είναι κοινώς γνωστά ως «οδοντιατρικά απορρυπαντικά» επειδή αυξάνουν την παραγωγή σάλιου που καθαρίζει το στόμα από τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τερηδόνας.

Τα μήλα και τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και το σέλινο περιέχει βιταμίνες Α και C, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τα ούλα.

3. Κρεμμύδι
Ενώ η κατανάλωση ωμού κρεμμυδιού σας δίνει μια κακή αναπνοή, λέγεται ότι είναι πολύ καλό για την πρόληψη των ασθενειών των ούλων και της τερηδόνας λόγω των ισχυρών αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του.

4. Τσάι
Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι έχουν «πολυφαινόλες» που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξικών προϊόντων βακτηρίων από το στόμα και στη μείωση της ανάπτυξης τους που προκαλούν ασθένειες των ούλων και τερηδόνα.

Το ξέπλυμα του στόματος με μαύρο τσάι, συχνά, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη διαδικασία συσσώρευσης πλάκας. Λέγεται επίσης ότι η κατανάλωση τσαγιού αποτρέπει την κακοσμία του στόματος.

5. Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
Όντας πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι και άλλα είναι πολύ καλά για τη στοματική υγεία.

Οι υψηλές ποσότητες ασβεστίου και φυλλικού οξέος που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα έχουν πολλά οφέλη για τη στοματική σας υγεία, όπως ενδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών, πρόληψη ασθενειών των ούλων κ.λπ.

Συμβουλή μπόνους:
Το να πίνετε πολύ νερό και να συμπεριλαμβάνετε προϊόντα από κάθε ομάδα τροφίμων (πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως), στη διατροφή σας, όχι μόνο διασφαλίζει υγιή δόντια και ούλα, αλλά  είναι και ευεργετικά για τη γενική υγεία σας.

Εκτός από την προσθήκη όλων αυτών των τροφών στη διατροφή σας, οι τακτικοί στοματικοί έλεγχοι από τον οικογενειακό σας οδοντίατρο είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικοί για τη διατήρηση υγιών δοντιών και ούλων.