Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από την πασχαλινή βαφή αυγών!

Το κλειδί για την επιτυχή αφαίρεση λεκέδων είναι η αντιμετώπισή τους το συντομότερο δυνατό.1. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό, λευκό απορροφητικό χαρτί για να αφαιρέσετε όσο περισσότερη ποσότητα υγρού είναι δυνατόν. Σκουπίστε από τα εξωτερικά άκρα προς το κέντρο για να αποτρέψετε την εξάπλωση του λεκέ από βαφή αυγών σε μεγαλύτερη περιοχή του ρούχου ή υφάσματος.

2. Όταν δεν μεταφέρεται πλέον βαφή στο απορροφητικό χαρτί, αναμείξτε μόνο 1/4 κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Βουτήξτε μία καθαρή λευκή πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί μέσα στο διάλυμα και σκουπίστε τον λεκέ από τα εξωτερικά άκρα προς το κέντρο.

3. Συνεχίστε να καθαρίζετε το ρούχο μέχρι να αφαιρέσετε τον λεκέ από βαφή αυγών και να μην μεταφέρεται πλέον ίχνος βαφής στο χαρτί ή στη λευκή πετσέτα.

4. Βυθίστε μια λευκή πετσέτα σε καθαρό νερό και αφού τη στύψετε καλά, ξεπλύνετε το διάλυμα από το ρούχο ή το ύφασμα. Αν δεν ξεπλύνετε, το απορρυπαντικό πιάτων μπορεί να προσελκύσει περισσότερους λεκέδες.

5. Ξεβγάλτε το ρούχο ή το ύφασμα με μπόλικο καθαρό νερό και αφήστε το να στεγνώσει στον ήλιο αν είναι εφικτό.

Εναλλακτικά
Αν ο λεκές από βαφή αυγών στα ρούχα παραμένει, δοκιμάστε να αναμίξετε αμμωνία με νερό (μία κουταλιά της σούπας ανά φλιτζάνι δροσερό νερό).
Αφήστε το ρούχο να μουλιάσει και στη συνέχεια χρησιμοποιείστε κανονικό απορρυπαντικό για να πλύνετε το ρούχο.

Συμβουλή
Αν ο λεκές από βαφή αυγών στα ρούχα δεν έχει απομακρυνθεί, μη τοποθετήσετε το ρούχο στο στεγνωτήριο διότι υπάρχει κίνδυνος να μονιμοποιηθεί.

Λεκές από βαφή αυγών στα ρούχα με σήμανση «Στεγνό καθάρισμα ΜΟΝΟ»
1. Στεγνώστε τον λεκέ από βαφή πασχαλινών αυγών με ένα λευκό πανί ή χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί η υγρασία.

2. Τοποθετείστε μια απορροφητική πετσέτα από την εσωτερική πλευρά ώστε να εμποδίσετε τον λεκέ από βαφή πασχαλινών αυγών να απλωθεί και στην άλλη μεριά. Στη συνέχεια χρησιμοποιείστε προϊόντα της αγοράς που αναφέρονται σε στεγνό καθάρισμα.

Συμβουλές
– Δοκιμάστε το προϊόν στεγνού καθαρισμού σε μια κρυφή περιοχή του ρούχου για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα καταστρέψει το ρούχο.
– Αν το ρούχο ή το ύφασμα είναι ακριβό ή πολύ ευαίσθητο, ή αν ο λεκές από βαφή αυγών στα ρούχα παραμένει, τότε θα ήταν καλύτερα να αντιμετωπιστεί επαγγελματικά από ένα καθαριστήριο.