Πως να καθαρίσετε τα εντεράκια της μαγειρίτσας για να μην κινδυνεύσετε!

Το καθάρισμα των εντέρων, είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, αλλά εντελώς απαραίτητη, για να είναι ασφαλής να τις χρησιμοποιήσουμε.

Το πρώτο πράγμα που ελέγχουμε, όταν αγοράζουμε έντερα, αρνίσια ή κατσικίσια, είναι να έχουν φυσιολογική μυρωδιά, κι έπειτα αν είναι μακριά και γερά, χωρίς σκισίματα. Στη συνέχεια απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός για να αποφύγουμε τυχόν δηλητηρίαση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι κατέληξαν με δηλητηρίαση στο νοσοκομείο μετά από την κατανάλωση μαγειρίτσας που δεν ήταν σωστά πλυμένα τα έντερα.

Τρόποι καθαρισμού

1ος τρόπος
Με άφθονο τρεχούμενο νερό πλένουμε πρώτα τα έντερα εξωτερικά.

Στη συνέχεια, γεμίζουμε το έντερο με νερό και το σπρώχνουμε με το χέρι μέχρι να βγει το νερό από την άλλη άκρη.

Το νερό θα παρασύρει τις ακαθαρσίες από το εσωτερικό.

Η διαδικασία αυτή του εσωτερικού καθαρισμού θα πρέπει να επαναληφθεί 3 και 4 φορές γιατί με την πρώτη, όλο και κάτι θα παραμείνει.

Στη συνέχεια τα καθαρά έντερα τα βάζουμε σε ένα τάπερ με ξύδι και λεμόνι και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να τα μαγειρέψουμε.

2ος τρόπος
Με ένα ξυλάκι (πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν και ένα στυλό) που θα μας βοηθήσει να γυρίσουμε το εσωτερικό του εντέρου ανάποδα (δηλαδή το μέσα-έξω).

Η διαδικασία αυτή, απαιτεί ηρεμία και αρκετό χρόνο, γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα να γυρίσετε τα έντερα πόντο – πόντο.

Μόλις γίνει αυτό, τα πλένετε πάλι με άφθονο νερό και ξύδι, πολλές φορές.

3ος τρόπος
Πιάνουμε την άκρη από το έντερο και με ένα ψαλίδι το κόβουμε σε ολόκληρο το μήκος του, μέχρι την άλλη άκρη.

Το εσωτερικό του, είναι πλέον με ευκολία, στη διάθεση μας για να το καθαρίσουμε και να το πλύνουμε με άφθονο νερό, ξύδι και λεμόνι.

Καλό θα ήταν, αν έχετε τον χρόνο, να αφήσετε τα έντερα (αφού τα έχετε πλύνει καλά) να μείνουν σε ένα τάπερ με ξύδι και λεμόνι από την προηγούμενη ημέρα μέχρι να ασπρίσουν.