Πού οφείλονται τα αδικαιολόγητα νευρικά ξεσπάσματα

Πολλοί άνθρωποι χάνουν με το παραμικρό την ψυχραιμία τους κι έχουν έντονα ξεσπάσματα οργής. Μπορεί για αυτή τη συμπεριφορά να φταίει το τοξόπλασμα, το γνωστό παράσιτο, που μεταδίδεται από τις γάτες.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι ενήλικες που έχουν αδικαιολόγητα ξεσπάσματα θυμού πάσχουν από μία ψυχική διαταραχή, γνωστή ως “διακοπτόμενη εκρηκτική διαταραχή” (intermittent explosive disorder, IED) και είναι πολύ πιθανό να έχουν μολυνθεί από αυτό το εγκεφαλικό παράσιτο.

Το τοξόπλασμα μεταφέρεται από τα περιττώματα της γάτας και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης ωμού ή μισομαγειρεμένου φαγητού, το οποίο ήρθε σε επαφή με το εν λόγω παράσιτο. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που έκαναν τη μελέτη, εξέτασαν 358 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι, όσοι πάσχουν από IED, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τοξόπλασμα. Επίσης όσοι είχαν το παράσιτο, εμφάνιζαν γενικότερα μεγαλύτερες τάσεις επιθετικότητας.
Οι επιστήμονες έχουν, ήδη, συσχετίσει την μόλυνση από τοξόπλσμα με διάφορες ψυχικές παθήσεις, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, εμφανίζουν, επίσης, πιο αργές αντιδράσεις κι έτσι εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία. Στις εγκύους αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής και γέννησης μωρών με προβλήματα υγείας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το ένα τρίτο του πληθυσμού μπορεί να έχει μολυνθεί κάποια στιγμή από το εν λόγω παράσιτο.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr