Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία στο Ιατρικό

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζεται η επαναστατική τεχνική της Προληπτικής Ταχείας Μαγνητικής Μαστογραφίας για την πρόληψη και για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Η εν λόγω εξέταση, που πραγματοποιείται από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, εντοπίζει καρκίνο σε πρώιμο στάδιο σε μεγαλύτερο ποσοστό από τη μαστογραφία και την υπερηχογραφία, δεν έχει ιονίζουσα ακτινοβολία, διαρκεί συνολικά μόνο 3 λεπτά, δεν δημιουργεί τη δυσάρεστη αίσθηση συμπίεσης των μαστών, ενώ είναι σημαντικά πιο οικονομική από την κλασσική μαγνητική μαστογραφία. Λειτουργώντας, δε, συνδυαστικά με τη μαστογραφία, η Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της έγκαιρης διάγνωσης.
Η νέα εξέταση βασίζεται στην ανακάλυψη του καρκίνου με βάση την αυξημένη αγγείωση και τα διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του σε σχέση με το φυσιολογικό μαστό και τους καλοήθεις όγκους.

«Το 2014, σε έρευνα που διεξήχθη σε Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε έλεγχο με μαστογραφία και με υπερηχογραφία μαστών, χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα, η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία εντόπισε καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 18,2 ανά 1000 γυναίκες και, μάλιστα, σε πρώιμο στάδιο.
Σήμερα δίνουμε τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες που κάνουν προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού με συστηματική μαστογραφία, να ενισχύσουν τη σιγουριά τους ότι δεν πάσχουν από την ασθένεια, προσθέτοντας την Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία – ειδικότερα στις γυναίκες νεαρής ηλικίας και σε όσες έχουν πυκνούς μαστούς, όπου η αποτελεσματικότητα της μαστογραφίας περιορίζεται» δήλωσε ο Δρ. Νίκος Μποντόζογλου, Διευθυντής του Τμήματος Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Χρήστος Μαρκόπουλος, Χειρουργός Μαστού, συμπλήρωσε: «1 στις 10 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού, μία ασθένεια που αρκετές φορές μπορεί να ιαθεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα. Επομένως η διάγνωση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία έρχεται να μας δώσει ένα νέο διαγνωστικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού».

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr