Προσοχή στην καμουφλαρισμένη ζάχαρη

Σίγουρα έχετε ακούσει πως η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους, ενώ παράλληλα, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες διεθνών οργανισμών, η πρόσληψη ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Η αποφυγή της προσθήκης ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα και ο περιορισμός της κατανάλωσης γλυκισμάτων και προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή αποτελούν βασικά βήματα στην προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης ζάχαρης και απλών σακχάρων. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ζάχαρη μπορεί να «κρύβεται» σε πολλά είδη συσκευασμένων προϊόντων, που δεν είναι απαραίτητο ότι συγκαταλέγονται στις «ανθυγιεινές» επιλογές.

Έτσι, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, που μπορούν να αποτελέσουν πολύ χρήσιμο «οδηγό» ως προς την αποφυγή πλούσιων πηγών ζάχαρης και απλών σακχάρων. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι πως τα συστατικά που περιέχονται σε ένα τρόφιμο, αναγράφονται σε λίστα με φθίνουσα σειρά, ξεκινώντας από αυτό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο τρόφιμο και καταλήγοντας σε εκείνο με τη μικρότερη. Επομένως, αν δείτε τη ζάχαρη στις πρώτες θέσεις της εν λόγω λίστας, τότε το προϊόν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αυτή.

Από την άλλη, λάβετε υπόψη σας ότι η ζάχαρη και τα απλά σάκχαρα μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες με πολλές διαφορετικές ονομασίες. Ειδικότερα, μπορεί να τη βρείτε στη λίστα με τα συστατικά ως γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, ιμβερτοσάκχαρο, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, δεξτρόζη, μελάσα, πετιμέζι, σακχαρόζη, τροποποιημένο άμυλο, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, σιρόπι καλαμποκιού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr