Προσοχή στους γιατρούς του εξωτερικού λέει η ΕΕΠΑΟ

Η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας / Ογκολογίας, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει τους γονείς παιδιών με κακοήθειες ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με
πληροφορίες τους γιατρούς του εξωτερικού, που λένε ότι εξετάζουν δωρεάν τους μικρούς ασθενείς.

Πολλοί γονείς, στην απόγνωσή τους, όταν το παιδί τους έχει καρκίνο, γίνονται εύκολα θύματα και “λεία” επιτήδειων. Έτσι, όταν ακούνε ότι κάποιοι γιατροί σε χώρες του εξωτερικού μπορούν να αναλάβουν δωρεάν τα παιδιά τους, εν μέσω οικονομικής ανέχειας, σπεύδουν να τους εμπιστευθούν, χωρίς να γνωρίζουν εάν, όντως, αυτό ισχύει ή, ακόμη, εάν αυτοί οι γιατροί είναι σοβαροί, με κύρος και με εμπειρία.

Η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας / Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) καλεί τους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν καταχωρήσεις σα έντυπα και στον ηλεκτρονικό τύπο, που αφορούν σε προσφορά εθελοντικής εξέτασης παιδιών με κακοήθειες από παιδο-ογκολόγους, που εργάζονται στο εξωτερικό. Όπως τονίζουν οι Έλληνες ειδικοί, η δραστηριότητα αυτή δεν εκπορεύεται από επίσημες δομές υγείας και δεν συνδέεται με τα αντίστοιχα Παιδιατρικά Ογκολογικά Τμήματα, όπου η νοσηλεία είναι δωρεάν. Αντίθετα, η όποια θεραπευτική παρέμβαση φαίνεται να κατευθύνεται σε συγκεκριμένα Κέντρα στο εξωτερικό, όπου το κόστος νοσηλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων: “Για την ενημέρωση του κοινού, θέλουμε να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν οργανωμένα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, ενταγμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου οι ασθενείς θεραπεύονται δωρεάν. Τα Τμήματα αυτά στελεχώνονται από έγκριτους και έμπειρους συναδέλφους Αιματολόγους – Ογκολόγους, με εξειδικευμένη εκπαίδευση, υποστηρίζονται από αντίστοιχες παιδιατρικές υπο-ειδικότητες και μονάδες, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα στο παιδί και στον έφηβο με νεοπλασματικό νόσημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνου στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς σύγχρονες προδιαγραφές. Σπάνια κρίνεται απαραίτητη μία εξειδικευμένη επιβεβαιωμένα αποτελεσματική αγωγή ή παρέμβαση, που δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα. Τότε οι Έλληνες ιατροί συντονίζουν την μετάβαση των παιδιών σε απόλυτα εξειδικευμένα κέντρα, μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με κάλυψη των δαπανών”.
Ο παιδιατρικός ασθενής με κακοήθεια έχει ένα χρόνιο νόσημα, που χρειάζεται διαχρονική και συνεχή αντιμετώπιση και όχι απλά περιστασιακή εκτίμηση. Κάθε προσφορά ιατρικής γνώμης θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς του κάθε ασθενούς, για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Σε αντίθετη περίπτωση, αναπόφευκτα μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητες προστριβές, ανασφάλεια και άγχος στους γονείς.

“Παραμένουμε πάντοτε προσηλωμένοι στην ορθή και ολοκληρωμένη θεραπεία των παιδιών με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους βάσει διεθνών πρωτοκόλλων, αλλά ταυτόχρονα και ανοικτοί σε κάθε συνεργασία για την επίτευξη αυτών των σκοπών προς όφελος του μικρού ασθενούς με καρκίνο” κατέληξαν οι κ.κ. Βασίλειος Παπαδάκης, Γενικός Γραμματέας και Απόστολος Πουρτσίδης, Πρόεδρος ΕΕΠΑΟ.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr