Προσοχή. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Μία νέα Αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Παλιότερες μελέτες συσχέτιζαν τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Τώρα, όμως, ενοχοποιείται ακόμη και η μικρή κατανάλωσή του για ορισμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, ήπατος, στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου κ.ά.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal». Μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σε περίπου 88.000 γυναίκες και σε 48.000 άνδρες για μια περίοδο 30 χρόνων και διαπίστωσαν ότι στο διάστημα αυτό εμφανίστηκαν διάφορα είδη καρκίνου σε 19.269 γυναίκες και 7.571 άνδρες.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο σχετίζεται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο και στα δύο φύλα, καπνιστές και μη. Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου σχετικού με το αλκοόλ είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ανδρών καπνιστών, αλλά όχι των μη καπνιστών. Μεταξύ των γυναικών, καπνιστριών και μη, ο κίνδυνος καρκίνου, ιδίως του μαστού, είναι αυξημένος, έστω κι αν η κατανάλωση αλκοόλ δεν ξεπερνά το ένα ποτό ημερησίως.

Οι ερευνητές συνέστησαν στους άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο μερίδες αλκοόλ τη μέρα και στις γυναίκες πάνω από μία. Ως μερίδα νοείται ένα ποτό που περιέχει 15 γραμμάρια αλκοόλ, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με ένα ποτήρι κρασί ή μια μικρή μπίρα.
Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, θα πρέπει να πίνουν ακόμη λιγότερο ή καθόλου.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr