Σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες αναζητούν οδοντίατρο αρκετοί Έλληνες, λόγω της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα προτιμούν να πηγαίνουν στα Σκόπια, στην Αλβανία και στη Βουλγαρία, που έχουν πολύ χαμηλό τιμολόγιο, μεν, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξέρουν οι ασθενείς εάν οι εν λόγω γιατροί πληρούν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον Δρ. Βασίλη Τζαβάρα, οδοντίατρο – εμφυτευματολόγο, η επιλογή αυτή συχνά κρύβει κινδύνους για την ίδια τη ζωή των ασθενών, καθώς μπορεί να παρουσιάσουν από φλεγμονή μέχρι και νέκρωση οστού. Μάλιστα, πριν από περίπου έναν χρόνο, Έλληνες οδοντίατροι είχαν αποκαλύψει στο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο περιστατικά ασθενών, που κατέληξαν στο νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία ή με ηπατίτιδα, έπειτα από οδοντιατρική πράξη που έγινε στις χώρες αυτές.

Όπως εξηγεί ο κ.Τζαβάρας, που είναι μέλος της οδοντιατρικής ομάδας της Advanced Dental Clinics και επιστημονικός συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Προσθετικής: «Τα εμφυτεύματα πρέπει να τοποθετούνται από ειδικούς εμφυτευματολόγους σε ιατρεία – κέντρα, που διαθέτουν τον κατάλληλο και σύγχρονο εξοπλισμό και τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Οι κίνδυνοι τοποθέτησής τους από μη ειδικούς δεν έχουν να κάνουν μόνο με την βιωσιμότητα των εμφυτευμάτων αλλά και με την γενική υγεία των ασθενών».

Η διαδικασία της εμφύτευσης
Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους – εμφυτευματολόγους η διαδικασία τοποθέτησης του οδοντικού εμφυτεύματος, εφόσον γίνει από οδοντίατρο εξειδικευμένο στον τομέα αυτό, είναι ανώδυνη, γρήγορη και απλή. Αρχικά πραγματοποιείται μια υποδοχή (φρεάτιο) μέσα στο οστό και στη συνέχεια τοποθετείται το εμφύτευμα. Άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο τοποθετείται και το δόντι στο εμφύτευμα. Ο χρόνος αποθεραπείας μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 5 μέρες.

Τα σύγχρονα οδοντικά εμφυτεύματα είναι από τιτάνιο υψηλής τεχνολογίας, υλικό απολύτως βιοσυμβατό και ασφαλές. Επιπλέον τα σύγχρονα μηχανήματα τοποθέτησής τους κάνουν τη διαδικασία απλή, αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματική, με το ποσοστό επιτυχίας να ξεπερνά το 99% σε βάθος 10 και 15 ετών, οπότε το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρείται μόνιμο.

Όπως λέει ο Δρ. Τζαβάρας, η τοποθέτηση εμφυτευμάτων απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι υγιείς, αλλά και σε άτομα με προβλήματα γενικής υγείας, τα οποία, όμως, είναι ρυθμισμένα και ελεγχόμενα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση). Υπάρχουν παράγοντες που δυσκολεύουν την τοποθέτηση, χωρίς, όμως, να είναι πάντοτε απαγορευτικοί, όπως είναι το κάπνισμα και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διφωσφονικά).

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr