Οριακά φαίνεται πως γλιτώσαμε φέτος το καλοκαίρι λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου και το πλασμόδιο της ελονοσίας, ύστερα από σειρά προηγούμενων ετών που οι ψεκασμοί τις κρίσιμες περιόδους δεν γίνονταν, εξαιτίας της έλλειψης πιστώσεων.

Δεδομένου, όμως, ότι οι παθήσεις που προκαλούν τα κουνούπια είναι πολύ σοβαρές, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, έσπευσε από τώρα να επισημάνει τη σημασία των έγκαιρων ψεκασμών για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Με εγκύκλιό του, ο κ. Μπασκόζος επισήμανε ότι “τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα τόσο επιβάρυνσης της οικονομίας των περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών, όσο και κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών που είναι φορείς τους. Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με τη ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών μεθόδων και πρέπει να αρχίζει νωρίς, όταν τα κουνούπια βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης, γιατί όταν ωριμάσουν στο στάδιο του ακμαίου, η καταπολέμησή τους καθίσταται πολύ δυσκολότερη.

Η έγκαιρη, λοιπόν και ταυτόχρονη έναρξη προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών σε όλη την επικράτεια θεωρείται κύριας σημασίας μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας από ασθένειες που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω αυτών, π.χ. από τον ιό του Δυτικού Νείλου, το πλασμώδιο της ελονοσίας κλπ”.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τις περιφερειακές υπηρεσίες και τους Καλλικρατικούς δήμους να ενεργήσουν έγκαιρα, ώστε να εξασφαλίσουν τις σχετικές πιστώσεις στην ώρα τους, και να τις εντάξουν στον ετήσιο προϋπολογισμό που θα καταρτίσουν για το 2016, τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών”.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr