Συμβουλές ασφαλής χρήσης του φούρνου μικροκυμάτων

Η λειτουργία του φούρνου μικροκυμάτων βασίζεται σε μικροκύματα με αποτέλεσμα τα μόρια των τροφίμων να πάλλονται, προκαλώντας τη σταδιακή θέρμανση των τροφών και κατά συνέπεια το μαγείρεμα τουςΛόγω της ιδιόρρυθμης αυτής λειτουργίας του όταν ψήνετε κάποιο φαγητό με ανομοιόμορφα τμήματα θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν σημεία τα οποία δεν είναι τόσο ζεστά όσο κάποια άλλα.

Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να τεμαχίζεται σε πολλά μικρά κομμάτια το τρόφιμο έτσι ώστε η ακτινοβολία των μικροκυμάτων να φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του φαγητού.
Επίσης, τοποθετήστε τα πιο μεγάλα (χοντρά) κομμάτια της τροφής στο εξωτερικό μέρος του πιάτου και τα πιο μικρά στο κέντρο του πιάτου, καθώς πάντα το εξωτερικό μέρος δέχεται μεγαλύτερη ακτινοβολία. 
Έτσι εξασφαλίζετε καλύτερο ψήσιμο σε ολόκληρη τη μάζα του φαγητού. Τέλος, αφού απομακρύνετε το γεύμα σας από το φούρνο μικροκυμάτων μπορείτε να το αφήσετε να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το καταναλώσετε.

Αναφορικά με τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά να καταστρέφει τη σύσταση των τροφίμων και δεν φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερη μείωση της περιεκτικότητας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σχέση με αυτή που προκαλείται από το ψήσιμο στο φούρνο. Συμπερασματικά, η παρασκευή γεύματος ή το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων δεν μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφίμων.

Οδηγίες ασφαλής χρήσης

Ποτέ δεν θέτουμε σε λειτουργία το φούρνο όταν είναι άδειος, γιατί τότε η ενέργεια του μικροκύματος μπορεί να καταστρέψει το μάγνετρον.


Τα σκεύη που πρέπει να χρησιμοποιείτε είναι τα γυάλινα και τα κεραμικά. Υπάρχουν βέβαια και ειδικά πλαστικά για τον φούρνο μικροκυμάτων. Παρ’ όλα αυτά η καλύτερη επιλογή σας είναι τα γυάλινα.

Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά σκεύη ή σκεύη με μεταλλική επίστρωση γιατί όχι μόνο μπορεί να χαλάσει ο φούρνος αλλά ακόμα και να εκραγεί.

Πότε μην τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων αλουμινόχαρτο, απλά πλαστικά πιάτα και χάρτινα περιτυλίγματα. Θα λιώσουν και θα κάνουν τοξικό το φαγητό σας.

Δεν ανάβουμε το φούρνο όταν η πόρτα του είναι χαλασμένη γιατί τότε διαφεύγει η ενέργεια των μικροκυμάτων.

Πάντοτε τρυπάμε με μαχαίρι σε διάφορα σημεία τρόφιμα με εξωτερική φλούδα πχ πατάτες, ντομάτες ή μήλα για να μπορεί να φύγει ο ατμός όταν ψήνονται.εκτός και αν τα έχουμε τρυπήσει.

Για τον ίδιο λόγο δεν βάζουμε αυγά με το τσόφλι τους στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να εκραγούν.

Μη μαγειρεύουμε τα λαχανικά σε αεροστεγές μπολ εκτός και αν τους έχουμε ανοίξει μερικές τρύπες ή χρησιμοποιήστε τα ειδικά καπάκια με τρύπες διαφυγής του ατμού.
Ομάδα neadiatrofis.gr