Τα ιατρικά λάθη σπέρνουν τον θάνατο

Τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ είναι τα ιατρικά λάθη (μετά τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο), αν και, δυστυχώς, ως επί το πλείστον περνούν απαρατήρητα. Αυτά έδειξε νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Κατά καιρούς και στην Ελλάδα έχουν γίνει γνωστά περιστατικά ιατρικών λαθών, κάποια εκ των οποίων, μάλιστα, πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Οι γιατροί εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο τουλάχιστον 251.454 θάνατοι οφείλονται σε ιατρικά λάθη και, μάλιστα, ο αριθμός ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερος, αν ληφθούν υπόψη οι θάνατοι εκτός νοσοκομείων (σε σπίτια λόγου χάρη), οι οποίοι δεν μετρώνται.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής χειρουργικής και πολιτικής υγείας Dr. Martin Makary, δήλωσε: “Πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσουμε την ασφάλεια των ασθενών – είναι θέμα σημαντικής προτεραιότητας”.

Μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν κάποιον αξιόπιστο μηχανισμό για να καταγράφει τους θανάτους από ιατρικά λάθη. Η επιστημονική ομάδα ζητά να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και συστηματική καταγραφή των ιατρικών λαθών, ώστε να επικρατήσει μια άλλη κουλτούρα, που θα διευκολύνει τους γιατρούς να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr