Τα καλά και τα κακά του ιωδίου στη διατροφή μας

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, το οποίο χρειάζεται το σώμα μας προκειμένου να παράγει τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν το μεταβολισμό και άλλες σημαντικές λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου.

Βασική πηγή ιωδίου στη διατροφή μας είναι το ιωδιωμένο επιτραπέζιο αλάτι. Άλλα τρόφιμα που μας δίνουν ιώδιο είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και διάφορα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά πρωινού. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και η επαρκής πρόσληψη του πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλα τα στάδια της ζωής.

Ωστόσο η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, ενώ άτομα που λαμβάνουν αγωγή για το θυρεοειδή και την αρτηριακή πίεση, καθώς και άτομα με ηλεκτρολυτικές διαταραχές θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικό σχετικά με την ποσότητα ιωδίου που πρέπει να λαμβάνουν.

Η πολύτιμη δράση του ιωδίου -όταν αυτό λαμβάνεται στη σωστή δοσολογία- φαίνεται στις εγκυμονούσες και τα βρέφη, όπου η επαρκής πρόσληψη εξασφαλίζει τη σωστή εμβρυική και βρεφική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών, καθώς και στα παιδιά, όπου το ιώδιο φαίνεται να εξασφαλίζει την ομαλή νοητική ανάπτυξη και την αποτελεσματική εδραίωση των γνωστικών λειτουργιών (αντίληψη, προσοχή, μνήμη) σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή