Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα στους άντρες, ιδιαίτερα μετά τη μέση ηλικία.
Υπολογίζεται πως 1 στους 5 άνω των 60 ετών πάσχει από οργανική στυτική δυσλειτουργία και, μάλιστα, αγγειακής αιτιολογίας κατά το 70%.
Το ανδρολογικό ιατρείο της Α’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την εφαρμογή της θεραπείας των κρουστικών κυμάτων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα (υπέρταση, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία) και σακχαρώδη διαβήτη.

Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία επτά χρόνια διεθνώς. Η εφαρμογή της τεχνολογίας των κρουστικών κυμάτων στα σηραγγώδη σώματα του πέους προκαλεί τη δημιουργία νέων αγγείων (νεοαγγειογένεση) και την αύξηση της ροής του αίματος, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αιμάτωσης του πέους και την επίτευξη καλύτερης ποιότητας στύσης. Είναι μια ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η θεραπεία γίνεται σε συνεδρίες (1 ή 2 ανά εβδομάδα). Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 6 εβδομάδες.

Από τις σχετικές επιστημονικές μελέτες φαίνεται ότι, για ασθενείς που ανταποκρίνονται στα χάπια για στυτική δυσλειτουργία, μετά από την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων το 60-70 % δεν θα τα χρειάζεται πια και θα καταφέρνει να έχει ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές. Σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με τα χάπια της στύσης από το στόμα, ένα ποσοστό περίπου 50% μετά την θεραπεία θα ανταποκρίνεται στα φάρμακα. Μακροπρόθεσμα φαίνεται ότι η διατήρηση των αποτελεσμάτων παραμένει, εφόσον ο ασθενής ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου που επιδρούν αρνητικά στα αγγεία (π.χ. να κόψει το κάπνισμα, να ελέγξει τον σακχαρώδη διαβήτη, την χοληστερίνη και την υπέρταση).

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και στυτική δυσλειτουργία μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο Ανδρολογικό Ιατρείο του «Γ. Γεννηματάς» στο τηλέφωνο: 2310 963102.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr