Τι να κάνω το λάδι από το μαγείρεμα;

Συνήθως το λάδι από το μαγείρεμα καταλήγει στο νεροχύτη της κουζίνας ή στη λεκάνη του μπάνιου. Φυσικά κάποιοι από εμάς δε γνωρίζουμε την καταστροφή που προκαλούμε στο περιβάλλον και συνεχίζουμε ακάθεκτοι.
Αναλογιστείτε ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!

Αν πάλι το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, προκαλεί φωτιές στις χωματερές με κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Η δε κακή συνήθεια να το ρίχνουμε στο νεροχύτη, έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων της πόλης.

Για αυτό το χρησιµοποιηµένο λάδι…
∆ΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί τη βουλώνει.

∆ΕΝ το πετάµε στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα.

∆ΕΝ το πετάµε στη θάλασσα γιατί διώχνει πλαγκτόν και ψάρια.

∆ΕΝ το πετάµε στην ύπαιθρο γιατί
µολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

∆ΕΝ το ταΐζουµε στα ζώα µας γιατί
τελικά θα καταλήξει στο πιάτο µας.

∆ΕΝ το τρώµε εµείς γιατί µας βλάπτει σοβαρά.

∆ΕΝ το κάνουµε σαπούνι γιατί µπορεί να βλάψει το δέρµα µας.

Το πιο σωστό είναι να συλλέγουμε το τηγανέλαιο και να το παραδίδουμε στους χώρους που έχουν αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα. Συγκεκριμένα πρόκειται για σούπερ-μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος), μικρά καταστήματα με οικολογική κατεύθυνση και δήμους.

Οι δήμοι μαζεύουν το τηγανέλαιο και μετά το χρησιμοποιούν για τη θέρμανση σχολείων, νηπιαγωγείων, κλπ. Δεν είναι καταπληκτικό;

Επίσης υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά!
Ομάδα neadiatrofis.gr