Τα applications γνωριμιών διευκολύνουν την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην εξάπλωση των σε$ουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), λέει νέα έρευνα.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που, τελευταία, κρούσματα νοσημάτων όπως η σύφιλη, η βλεννόρροια αλλά και η HIV/AIDS λοίμωξη αυξάνονται. «Τα apps πρέπει να επενδύουν περισσότερο χρόνο για να προωθούν το μήνυμα του σε$ με προφυλάξεις», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ο Δρ Πήτερ Γκρήνχαουζ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Σε$ουαλικής Υγείας & HIV (BASHH). «Ο κόσμος μπορεί να αλλάζει πιο εύκολα ερωτικούς συντρόφους μέσω ενός app γνωριμιών και όσο ταχύτερη είναι η εναλλαγή, τόσο πιθανότερο είναι να μολυνθεί από κάποιο σε$ουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Και το πιο ανησυχητικό είναι, πως η τάση αυτή θα μπορούσε να ανατρέψει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην HIV/AIDS λοίμωξη».

Οι ανησυχίες του BASHH δεν είναι αναίτιες. Τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του οργανισμού Public Health England (PHE), που υπάγεται στο Βρετανικό Υπουργείο Υγείας δείχνουν ότι το 2014 υπήρξε αύξηση στην Αγγλία κατά 33% στα κρούσματα σύφιλης και κατά 19% στα κρούσματα βλεννόρροιας (γονόρροιας). Οι αυξήσεις αυτές θα μπορούσαν να οφείλονται σε διάφορους λόγους, αλλά οι ειδικοί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο οι εφαρμογές γνωριμιών για τα «έξυπνα» κινητά.

«Τα apps γνωριμιών για κινητά αλλάζουν ταχύτατα το σε$ουαλικό τοπίο, καθιστώντας το περιστασιακό σε$ εξίσου εύκολο με την παραγγελία μίας πίτσας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γουϊτνεϋ Ένγκεραν-Κόρντοβα, διευθύντρια του Τομέος Δημοσίας Υγείας του AHF.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr