Το άρωμα του καφέ μπορεί να απογειώσει την παραγωγικότητα μας!

Οι απολαύσεις του καφέ έχουν αποδειχθεί εδώ και καιρό ότι υπερβαίνουν τη λειτουργία του ως κοινωνικού και ψυχικού διεγερτικού. Για παράδειγμα, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να συμβάλλουν σε μεγαλύτερη μακροζωία και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη αποδίδονται συνήθως στην κατάποση. Τι θα γινόταν όμως αν η μυρωδιά του καφέ οδηγούσε σε αύξηση της παραγωγικότητάς σας; Και τι θα γινόταν αν αυτό το άρωμα δεν προερχόταν από τον καφέ;

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology προσδίδουν μεγάλη αξιοπιστία στην ιδέα, όπως αναφέρει το Newsweek .

Η εργασία περιγράφει 114 προπτυχιακούς φοιτητές επιχειρήσεων που κλήθηκαν να λάβουν ένα Graduate Management Aptitude Test (GMAT).

Μια ομάδα οδηγήθηκε σε μια αίθουσα γεμάτη με το άρωμα του καφέ (το οποίο παρήχθη από έναν ηλεκτρικό διαχύτη) για να δώσει την εξέταση άλγεβρας με 10 ερωτήσεις.

Άλλη ομάδα μεταφέρθηκε σε ένα δωμάτιο που δεν έφερε το άρωμα. Οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν στο περιβάλλον του Starbucks σημείωσαν σημαντικά υψηλότερα σκορ από τους μαθητές που στερήθηκαν το άρωμα.

Τα άτομα αργότερα αποκάλυψαν ότι ένιωσαν θάρρος από τη μυρωδιά του καφέ μόλις μπήκαν στο δωμάτιο, πιστεύοντας ότι θα ήταν πιο γνωστικά συγκεντρωμένοι και καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή μαθηματικά προβλήματα.

Δεδομένου ότι αυτοί οι μαθητές είχαν υψηλότερες προσδοκίες από τον εαυτό τους, είναι σαφές ότι η μυρωδιά δημιούργησε ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου.

Είναι επίσης πιθανό ότι η προηγούμενη εμπειρία τους με τον καφέ που ενίσχυε την εγρήγορσή τους δημιούργησε μια οσφρητική συσχέτιση με τα οφέλη του.

Ακόμη και χωρίς την πραγματική καφεΐνη, οι μαθητές ήταν ακόμα σε θέση να βελτιώσουν τη νοητική τους λειτουργία.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι που στερούνται ύπνου που μυρίζουν καφέ ήταν σε θέση να μειώσουν το άγχος τους που σχετίζεται με την κούραση.