«Κάθε Χρόνο πιο δυνατοί στη Μάχη με τον Καρκίνο».
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του 21ου Ελληνικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που διοργάνωσε για ακόμη μία χρονιά η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.). Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΕΟΠΕ κ. Αθανάσιος Αθανασιάδης και οι Πρόεδροι της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ.κ. Δημήτρης Μαυρουδής και Ιωάννη Μούντζιου, «στόχος του φετινού συνεδρίου είναι να αποτελέσει βασική πηγή γνώσης και δύναμης για όλους όσοι ασχολούνται με την διάγνωση, αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου στη χώρα μας, σχετικά με την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική πραγματικότητα και τις νέες ανακαλύψεις, αλλά και φραγμό στις ατεκμηρίωτες απόψεις που εξακολουθούν να κατακλύζουν την καθημερινότητά μας, ιδιαίτερα κατά τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που ζούμε σήμερα».

Οι ειδικοί τόνισαν, επίσης, ότι η εφαρμογή των νέων θεραπειών στην ογκολογία είναι αναγκαίο να μεταφραστεί σε κέρδος για την πρόληψη και για τη θεραπεία του καρκίνου και, επιπλέον, να οδηγήσει σε εξατομίκευση της αντιμετώπισης, τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, η μεγάλη επανάσταση της Ογκολογίας στις μέρες μας είναι η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας ειδικά για τον κάθε τύπο όγκου στον κάθε ασθενή, που έχει ιδιαίτερα και μοναδικά βιολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία και πρέπει ο ογκολόγος να γνωρίζει.
Κι όπως εξήγησε ο κ.Αθανασιάδης, στο πλαίσιο αυτό, η αντιμετώπιση του καρκινοπαθούς συμπολίτη μας μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες του χώρου της ογκολογίας καθίσταται περισσότερο από ποτέ επιτακτική.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr