Για πρώτη φορά δημιούργησαν «γερασμένα» κύτταρα

Διεθνής επιστημονική ομάδα κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει εγκεφαλικά κύτταρα προχωρημένης ηλικίας, χρησιμοποιώντας άμεσα ως πρώτη ύλη κύτταρα δέρματος από ηλικιωμένους ασθενείς.
Η εν λόγω ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς θα βοηθήσει τους επιστήμονες που ασχολούνται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις της τρίτης ηλικίας, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Η νέα τεχνική δεν χρειάζεται να γυρίσει πίσω – μέσω γενετικού αναπρογραμματισμού – το «ρολόι» των κυττάρων στο αρχικό, νεανικό στάδιό τους. Έτσι, δημιουργεί κύτταρα παρόμοια με αυτά που, ήδη, υπάρχουν στον εγκέφαλο ενός ηλικιωμένου ανθρώπου.

«Αυτό μας επιτρέπει να διατηρούμε τις “υπογραφές” της προχωρημένης ηλικίας στα κύτταρα, έτσι ώστε να μελετούμε πιο εύκολα τις συνέπειες της γήρανσης στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Φρεντ Κέιτζ, καθηγητής στο Εργαστήριο Γενετικής του Ινστιτούτου Βιολογικών Σπουδών Salk των ΗΠΑ. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Stem Cell».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έως σήμερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν κυρίως ζώα για να μελετήσουν τις βιολογικές συνέπειες της γήρανσης στον εγκέφαλο. Πιο πρόσφατα, αξιοποιούν τα βλαστικά κύτταρα (τα οποία συνήθως προέρχονται από επαναπρογραμματισμό δερματικών κυττάρων), όμως τα νεανικά εγκεφαλικά κύτταρα που παίρνουν από αυτή τη διαδικασία, δεν έχουν τις ιδιότητες των ηλικιωμένων εγκεφαλικών κυττάρων.

Η νέα τεχνική μετατρέπει απευθείας τα δερματικά κύτταρα των ηλικιωμένων σε εγκεφαλικά (νευρώνες), τα οποία και αυτά έχουν τα βιολογικά σημάδια της προχωρημένης ηλικίας.
Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό η νέα μέθοδος να επαναληφθεί και σε άλλα είδη κυττάρων, όπως της καρδιάς και του ήπατος.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr